قانون ملک مشاع
در مقاله قبلی بررسی کردیم که ملک مشاع چیست هدف این مقاله بررسی قوانین ملک مشاع و توضیح جزئیات آن است. ابتدا اصطلاحات قانونی مربوط به ملک مشاع را شرح میدهیم و سپس نگاهی به انتقال و تقسیم مال مشاع در حقوق ایران میاندازیم. پس از آن اختلافات در املاک مشاع را بررسی میکنیم و در آخر به قانون فروش آن میپردازیم. تا پایان با ما همراه باشید. این مقاله توسط صادق عطاالهی وکیل پایه یک دادگستری در کرج، متخصص وکیل ملکی در کرج تهیه شده است.
قانون ملک مشاع چیست؟
قانون مدنی ایران به طور کامل راجع به ملک مشاع و نحوهی شراکت اشخاص در ملک مشاع توضیح داده است. در این مقاله قصد نداریم تمام بندهای قانونی مربوط به ملک مشاع و نحوهی شراکت در ملک مشاع را بررسی کنیم، بلکه به توضیح اصطلاحاتی میپردازیم که در مسائل مربوط به ملک مشاع در قانون مدنی ممکن است با آنها روبرو شوید. ما این اصطلاحات و لغات را جمع آوری کردهایم تا درک بهتری از قانون ملک مشاع داشته باشید.
- مشاع: مشاع یعنی خاک بخش نشده. و در قانون به ملکی گفته میشود که مالک آن بیش از یک نفر باشد. و تمام مالکین صاحب تمام ملک هستند.
- اشاعه: به حالتی که ملک در اختیار چند مالک مشترک قرار داشته باشد اشاعه گفته میشود.
- افراز: یعنی تقسیم مال مشاع بین چند مالک به طوری که سهم هر کدام مشخص شود و مالکان سند رسمی دریافت کنند.
- افراز اجباری: در صورتی که افراز توسط دادگاه و یا اداره ثبت اسناد انجام شود و مالکان مجبور به پذیرش باشند افراز اجباری است.
- افراز تراضی: در این حالت مالکین با یکدیگر توافق کرده و خودشان میزان سهم هر شخص را مشخص میکنند.
- ملک مفروز: به ملکی که تقسیم شده و سهم هریک از مالکان نیز در آن مشخص شده باشد ملک مفروز گفته میشود.
- حق انتفاع: یعنی اینکه شخص از منافع مالی و غیرمالی برخوردار باشد.
- بیع: به قرارداد خرید و فروش بیع گفته میشود.
- مبیع: به مالی که معامله میشود مبیع گفته میشود.
- حصه: به سهم اشخاص در مال مشاع حصه میگویند. حصه میتواند سهم افراد از شرکت یا سهم وراث شخص متوفی از ارث باشد.
- حق شفعه: اگر ملکی صاحب دو مالک باشد و یکی از مالکین سهم خود را به شخص دیگری بفروشد، شریک میتواند با پرداخت همان مبلغ خریداری شده، صاحب کل ملک شود.
…:::: حتما مطالعه کنید : ملک مشاع چگونه تقسیم می شود؟ ::::…
وضعیت حقوقی انتقال و تقسیم مال مشاع در حقوق ایران
در این بخش به انتقال و تقسیم مال مشاع در قانون ایران میپردازیم. ابتدا انتقال مال مشاع را بررسی میکنیم و سپس به سراغ تقسیم و انواع آن میرویم.
-
انتقال مال مشاع
موضوع انتقال مال مشاع یکی از رایج ترین اختلافات مالیست و در شرایط مختلف ممکن است جزئیاتی وجود داشته باشد که ما را گمره کند. به خاطر مشخص نبودن دقیق سهم مالکین مشاع، فروش و انتقال آن ممکن است باعث به وجود آمدن برخی اختلافات شود. ولی به طور خلاصه اگر شخصی بدون اجازهی سایر مالکین ملک مشاعی را بفروشد مرتکب انتقال مال غیر شده و دادگاه او را مجازات خواهد کرد. اما در صورت کسب اجازه از سایر شرکا هیچ عمل غیر قانونی انجام نشده و در صورت افراز ملک مشاع اگر شخص بیش از سهم مشخص شدهی خود را بفروشد، مرتکب جرم شده و عمل او غیرقانونیست. در صورت افراز، شخص حق دخل و تصرف در سهم خود را داشته و چون مشخص است که مالکیت کدام بخش ها به او تعلق دارد میتواند به اختیار خود آن را بفروشد یا به دیگری انتقال دهد. البته بازهم تاکید میکنیم که در این موضوع ممکن است جزئیات زیادی وجود داشته باشد که باعث سردرگمی شود. از این رو قبل از هرگونه اقدام در مورد انتقال مال مشاع بهتر است با وکیل باتجربه مشورت کنید.
-
تقسیم مال مشاع
تقسیم مال مشاع به زبان ساده یعنی جدا کردن سهم هر یک از شرکا به طوری که سهم هریک مشخص باشد و هرمالک، اختیار کامل سهم خود را داشته باشد. تقسیم، نسبت به افراز و یا تفکیک، مفهوم کلیتری است چرا که شامل اموال منقول و غیرمنقول میشود.
تقسیم مال مشاع به دو شکل انجام میشود. یا مالکین به طور مشترک در مورد تقسیم مال به تصمیم واحد میرسند و خودشان میزان سهم هر یک از صاحبان را مشخص میکنند که در این حالت به آن تقسیم به تراضی گفته میشود. و یا اینکه بین مالکان اختلاف نظر وجود دارد که در این صورت دادگاه، مال مشاع را بین آنها تقسیم میکند. در این حالت به آن تقسیم اجباری میگویند.
نکتهی مهم در مورد تقسیم این است که تقسیم به هر شکلی انجام و ثبت شود، افراد بدون کسب اجازه از سایر مالکین نمیتوانند نظر خود را برگردانند. در واقع تقسیم چه به شکل توافقی باشد و چه به شکل اجباری، مالکین را موظف به پایبندی به آن میکند و اگر شخصی قصد تغییر شرایط تقسیم را داشته باشد باید رضایت سایر مالکین را به دست آورد.
…:::: حتما مطالعه کنید : ساخت و ساز در ملک مشاع چگونه است؟ ::::…
اختلاف در ملک مشاع
در صورت بروز اختلاف بین مالکین ملک مشاع چه باید کرد؟ اگر اشخاص در مورد مالکیت ملک مشاع توافق نداشته باشند چه مراحلی را باید پشت سر بگذارند؟ در این قسمت به این موضوع میپردازیم. شراکت افراد در ملک مشاع هم میتواند با توافق طرفین و ثبت عقد انجام شود که به آن اختیاری میگویند و یا اینکه به شکل اجباری انجام میشود، مثلا تقسیم ارث شخص متوفی بین وارثین. در هر دو حالت ممکن است بعد از مدتی بین مالکین اختلافاتی به وجود آید و آنها بخواهند در مورد سهم خود بازنگری کنند یا به هر دلیلی خواهان تغییر تقسیم شوند. مهمترین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که آیا ملک در دفتر املاک سابقهی ثبت دارد یا خیر. در صورتی که ملک در دفاتر رسمی ثبت شده باشد، مالکین برای حل اختلاف خود باید به آنجا مراجعه کنند. ولی در حالتی که ملک سابقهی در دفاتر اسناد رسمی ثبت نشده باشد و یا دفتر اسناد رسمی به هر دلیلی شرایط افراز ملک را نداشته باشد، مرجعی که مالکین باید به آن مراجعه کنند دادگاه محل ملک است. برای این کار مالکین درخواست افراز ملک و جداسازی سهم خود را تقدیم دادگاه میکنند.
…:::: حتما مطالعه کنید : شرایط انحصار وراثت ملک مشاع چیست؟ ::::…
کلاهبرداری در ملک مشاع
اگر شخصی بدون کسب اجازه از سایر شرکا، میزان سهم آنها در ملک مشاع یا مفروز را به فروش برساند مرتکب جرم شده و باید خسارت وارده را جبران نماید. قبلا در مورد تفاوتهای ملک مشاع و مفروز توضیح دادیم و گفتیم که در ملک مشاع تمام افراد صاحب تمام بخشهای ملک هستند ولی مال مفروز بین اشخاص تقسیم شده و هرکدام میدانند که صاحب کدام قسمت از ملک میباشند. با این یادآوری مشخص است که مسالهی کلاهبرداری در املاک مفروز خیلی پیچچیده نیست. و چون میزان سهم افراد مشخص است، اختیار دخل و تصرف هم روشن است و اگر کسی بدون کسب اجازه مقداری بیش از سهم خود را بفروشد مرتکب جرم شده است. اما در مورد ملک مشاع چون مقدار سهم هر یک از شرکا مشخص نیست ممکن است پیچیدگیهایی وجود داشته باشد. چون با بررسی قانون در مییابیم که از نظر حقوقی هیچ یک از اشخاص مالکیت کلی نسبت به ملک و یا قسمتی از آن را ندارند. در این مورد بهترین کار این است که با وکیل باتجربه مشورت کنید چرا که شرایط میتواند با توجه به بندهای عقدنامه متفاوت باشد.
…:::: حتما مطالعه کنید : تصرف عدوانی در ملک مشاع [مجازات + نمونه شکوایه] ::::…
قانون فروش ملک مشاع
همانطور که گفته شد ملک مشاع دارای چند مالک به طور مشترک میباشد. از این رو درک قانون فروش ملک مشاع میتواند برای ما دشوار باشد. از این رو پیشنهاد میکنیم قبل از هرگونه تصمیمگیری در مورد ملک مشاع، حتما از وکیل متخصص کمک بگیرید. ولی ما به طور کلی و به زبان ساده قانون فروش ملک مشاع را برای شما توضیح میدهیم. درست است که سهم افراد در ملک مشاعی از نظر جغرافیایی واضح و مشخص نیست و معلوم نیست که کدام شخص صاحب کدام قسمت از ملک است. اما هر کدام از مالکین از حقوقی نسبت به آن برخوردارند که میتوانند از آنها استفاده کنند. ولی مهم است که قبل از هرگونه اقدام برای فروش سهم خود حتما سایر شرکا را از این تصمیم آگاه کنند و با هماهنگی آنها هرگونه اقدامی را به ثبت برسانند. برای فروش ملک مشاع باید به این نکته توجه داشته باشید که آیا میخواهید ملک مشاع را قبل از ثبت به فروش برسانید یا بعد از ثبت. اگر قبل از ثبت ملک مشاع اقدام به فروش آن کنید سند به نام یک نفر صادر شده ولی اسامی سایر مالکین در دفاتر ثبت اسناد ثبت میشود. اما اگر پس از ثبت در دفاتر رسمی بخواهید ملک مشاع را بفروشید، سندی که به نام تمام شرکا صادر شده باطل میشود و سند به نام شخص جدید صادر خواهد. اگر شخص بخواهد سهم خود را بفروشد سند معامله در دفاتر اسناد رسمی ثبت میشود. دوباره تاکید میکنیم که هرگونه دخل و تصرف در ملک مشاع باید با آگاهی سایر مالکین انجام شود. و بهتر است که قبل از هرگونه اقدام با وکیل ملکی مجرب و خبره مشورت کنید.
…:::: حتما مطالعه کنید : ویژگی های وکیل امور ملکی چیست؟ ::::…
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم ملک مشاع و فروش ملک مشاع را از نظر حقوقی و به زبان ساده برای شما توضیح دهیم. اصطلاحات قانونی مربوط به ملک مشاع را برای شما تعریف کردیم و شما را با مشکلات احتمالی مربوط به ملک مشاع در زمینهی تقسیم و فروش آشنا کردیم. برای حل اختلاف در ملک مشاع و فروش ملک مشاع در کرج با وکیل متخصص در کرج تماس بگیرید.