طلاق توافقی چیست؟
گاهی اوقات زوجین تصمیم میگیرند به صورت توافقی از هم جدا شوند یعنی اختلافی در مورد حقوق مادی و معنوی ندارند و یا قبل از طلاق آن را حل کرده اند. طلاق توافقی سریع ترین راه طلاق و جدایی است و مراحل قانونی آن نسبت به دیگر انواع طلاق بسیار سریعتر انجام میشود. برای آشنایی بیشتر با طلاق توافقی و شرایط آن با ما همراه باشید. این مقاله توسط صادق عطاالهی وکیل پایه یک دادگستری در کرج با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است.
تعریف طلاق توافقی
طلاق توافقی یعنی زن و مرد قبل از جدایی بر سر تمام مسائل از جمله مهریه و نفقه، حضانت فرزندان، مال و اموال و … به توافق میرسند و در دادگاه فقط مراحل قانونی آن را انجام میدهند. همهی این توافقات بین زوجین از نظر دادگاه معتبر است. لازم به ذکر است که در قانون مدنی در مورد طلاق توافقی صحبتی نشده، چرا که مواد قانونی طلاق برای رفع اختلافات در هنگام جدایی صحبت میکنند. و وقتی دو طرف هیچ اختلافی بر سر جدایی ندارند، به جز ثبت نهایی طلاق در دادگاه، نیازی به ورود قانون نیست.
…:::: حتما مطالعه کنید : دادگاه طلاق چند جلسه است؟ ::::…
شرایط طلاق توافقی چیست؟
در طلاق توافقی زن و مرد روی تمام حقوق مادی و معنوی از جمله مهریه و نفقه، حضانت فرزندان، مال و اموال و … توافق دارند. این توافق قبل از مراجعه به دادگاه بین زوجین تنظیم و ثبت میشود. برخی به اشتباه فکر میکنند که طلاق توافقی یعنی زوجه برای جدایی از تمام حقوق خود صرفنظر میکند. در حالیکه اینطور نیست.
به صورت کلی روند شرایط توافقیهم مانند سایر طلاقها به این شکل است که درخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود. ولی برای این کار نیاز است که هم زن و هم مرد حضور داشته باشند، در حالی که در دیگر طلاقها فقط فرد درخواست کننده حضور مییابد.
…:::: حتما مطالعه کنید : لیست دفاتر ازدواج و طلاق در کرج ::::…
مراحل انجام طلاق توافقی
برای طلاق توافقی اولین کاری که باید بکنید ثبتنام در سامانهی تصمیم طلاق است. در این سامانه زوجین ابتدا برای اخذ نوبت اقدام میکنند. پس از دریافت نوبت و شرکت در جلسات مشاوره و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق میتوانند دادخواست خود را تقدیم دادگاه کنند. این کار در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام میشود. سپس تقاضای شما به دادگاه مربوطه ارجاع و شعبهی رسیدگی به طلاق برای متقاضی مشخص میشود. در این مرحله همهی توافقات بین زوجین (مانند مهریه و نفقه، حضانت و سای حقوق مادی و معنوی) ثبت و تقدیم دادگاه میشود. همانطور که گفته شد این توافقات برای دادگاه محترم هستند و جنبهی رسمی دارند. پس از این مرحله وضعیت بارداری زوجه مشخص میشود و سپس دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر مینماید. بعد از صدور این گواهی و قطعیت آن زوجین تا سه ماه فرصت دارند به یکی از دفاتر طلاق بروند و صیغهی طلاق را جاری نمایند. ما هرکدام از این مراحل را به طور جداگانه برای شما توضیح میدهیم.
-
ثبت در سامانهی تصمیم
در این مرحله زوجین به سامانهی نوبتدهی طلاق مراجعه میکنند و اطلاعات و درخواست خود برای طلاق را در آنجا ثبت میکنند.
-
شرکت در جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق
این جلسات در مراکز مشاوره بهزیستی که توسط دولت در نظر گرفته شدهاند برگزار میشوند و در طول آن مشاوران اطمینان حاصل میکنند که هیچ راهی برای ادامهی زندگی مشترک وجود ندارد. آنها این کار را با تستهای روانشناسی مختلف انجام میدهند. هدف از این مرحله این است که مشخص شود مشاوره و جلسات بیشتر به بهبود رابطه کمک نمیکند و جدایی تنها راه حل ممکن است. پس از حداقل ۵ جلسه گواهی عدم انصراف از طلاق صادر میشود.
-
ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
پس از شرکت در جلسات مشاوره باید دادخواست خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کنید. در این مرحله زن و مرد باهم به یکی از این دفاتر رفته و دادخواست خود را که شامل دادخواست برای توافقات کلی، حقوق مادی و معنوی و حضانت فرزندان میشود ثبت کنید.
-
مراجعه به دادگاه مربوطه و ثبت توافقات
پس از دریافت نوبت، زوجین باید به دادگاه مراجعه و مدارک لازم برای درخواست طلاق و توافقنامهی خود را که شامل مواردی مثل مهریه و نفقهی زوجه، اجرتالمثل، حضانت فرزندان، جهیزیه و سایر حقوق مادی و معنوی طرفین میشود را ارائه کنند:
*مهریه: قانون برای انواع طلاق شرایط مشخصی را برای مهریه مشخص کرده. اما در طلاق توافقی قبل از شروع تمام مراحل قانونی طلاق، توافقات صورت میگیرد. ممکن است دو طرف توافق کنند که با پرداخت مهریه از هم جدا شوند. یا اینکه زن قسمتی از آن یا کل آن را ببخشد. برای اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم مقاله ای که قبلا منتشر کردیم در مورد طلاق توافقی و مهریه در ایران را مطالعه کنید.
*حضانت فرزندان: در طلاق توافقی معمولا تمام موارد از جمله وضعیت حضانت فرزندان مشخص میشود ولی در صورتی که روی این مساله توافق صورت نگیرد دادگاه طبق قانون رای صادر میکند. البته این موضوع در مورد کودکان زیر سن بلوغ صدق میکند و دختران بالای ۹ سال و پسران بالای ۱۵ سال شامل این مورد نمیشوند و دادگاه در مورد آنها رای صادر نمی کند. این توافقنامه همچنین شامل نحوهی ملاقات والدین با فرزندان است.
-
تعیین وضعیت زوجه از نظر بارداری
قبل از صدور رای نهایی توسط دادگاه باید وضعیت بارداری زوجه مشخص شود. در این مرحله یا با مراجعه به آزمایشگاه مشخص میشود که زن باردار نیست و یا اینکه دو طرف از وجود جنین آگاهی دارند و این موضوع در توافقات ذکر و در گواهی عدم سازش ثبت میشود.
-
مراجعه به دادگاه و دریافت گواهی عدم سازش
پس از انجام تمام مراحل بالا، دادگاه با بررسی تمام مدارک، رای عدم امکان سازش صادر میکند.
-
جاری نمودن صیغهی طلاق در دفاتر طلاق
با صدور گواهی عدم سازش، زوجین یا وکلای آنها باید تا سه ماه بعد به دفاتر طلاق مراجعه و آن را به ثبت نهایی برسانند.
بهتر است اشاره کنیم که طلاق توافقی شامل هزینههایی هم میشود از جمله حقالوکاله برای وکیل( در صورت اختیار)، هزینهی جلسات مشاوره و هزینهی دادرسی
…:::: حتما مطالعه کنید : طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ ::::…
مدارک لازم برای طلاق توافقی
اما شاید برایتان سوال باشد که برای طلاق توافقی چه مدارکی لازم است؟ برای ثبت طلاق توافقی مدارک زیر مورد نیاز است:
- اصل شناسنامهی زوجین
- تصویر کارت ملی زوجین
- اصل عقدنامهی ازدواج و یا رونوشت آن
- توافقنامهی کتبی زوجین ( توافق برای تمام حقوق مادی و معنوی)
- نتیجهی مشاورهی خانواده
وکالت در طلاق توافقی
احتمالا این سوال برایتان به وجود میآید که آیا با وجود توافق در مورد همه چیز بازهم به وکیل نیاز داریم؟ نقش وکیل در طلاق توافقی در پروسه این طلاق بسیار تاثیر گذار است. وقتی دیگر مشکلی بر سر مهریه و نفقه و وضعیت فرزندان و … وجود ندارد چه نیازی به وکیل داریم؟ اکثر مردم فکر میکنند کار وکیل فقط دفاع از حق و حقوق میباشد و فقط در صورت بروز مشکل باید به سراغ او بروند. از این رو در مورد طلاق توافقی شاید فکر کنند که چون بر سر همهی موارد توافق وجود دارد نیازیهم به استخدام وکیل نیست. ولی اینگونه نیست. با استخدام وکیل شما تمام مراحل را به او میسپارید و بیشتر مراحلی که در بالا برایتان توضیح داده شد میتواند بدون حضور شما انجام شود. همچنین زمان انجام این مراحل بسیار کاهش مییابد. شاید اگر خودتان و بدون وکیل بخواهید روند طلاق توافقی را پیگیری کنید این کار ماههای طولانی ادامه داشته باشد و در طول مسیر ممکن است به مشکلاتی بخورید که یک وکیل به آسانی میتواند آنهارا از پیشروی شما بردارد. بدون وکیل کار شما در بهترین حالت حداقل ۳ ماه ادامه خواهد داشت ولی با حضور وکیل این زمان زیر یک ماه خواهد بود. اما به شما پیشنهاد میکنیم مقاله «« مراحل طلاق توافقی بدون وکیل »» را برای اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.
…::: حتما مطالعه کنید : برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟ :::…
سخن پایانی
روند طلاق به شدت فرسایشی و خستهکننده است به خاطر همین این روزها اکثر زوجهایی که تصمیم به جدایی میگیرند ترجیح میدهند این کار را به شکل توافقی انجام دهند. شاید حتی تصمیم بگیرند از خیلی از حقوق خود صرفنظر کنند بلکه فقط بتوانند مسیر زندگی خود را عوض کنند. به همین خاطر طلاق توافقی این روزها رایجترین نوع طلاق است. زوجین معمولا به این نتیجه میرسند که حل کردن اختلافات بین خودشان بهتر از بردن آن به دادگاه و درخواست طلاق یک طرفه است. در این راه حضور وکیل باتجربه میتواند کمک بزرگی برای زوجین باشد. مثلا وکیل میتواند در مسائلی مانند بخشش مهریه یا مقداری از آن و نحوهی پرداخت آن، یا تقسیم اموال مشترک تاثیرگذار باشد.
در هرکدام از این مراحل نیاز به استخدام وکیل خبره در کرج داشتید میتوانید تماس بگیرید و از خدمات وکیل متخصص در کرج بهرهمند شوید.