ثبت طلاق خارج از کشور در ایران
زندگی مشترک در خارج از کشور ممکن است همراه با دشواریهای خاص خود باشد و چالشهایی جدی به همراه داشته باشد. گاهی اوقات زن و مرد تصمیم میگیرند که راهی برای ادامهی زندگی نیست و طلاق بهترین گزینهی ممکن است. در این شرایط باید چه تصمیمی گرفت و چه مراحلی را پشت سر گذاشت؟
این شرایط وقتی پیچیدهتر میشود که یکی از زوجین در ایران و دیگری در خارج باشد. در این شرایط قانون چه میگوید و باید مراحل طلاق را طبق قوانین کدام کشور پشت سر گذاشت؟
این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج با تخصص وکیل طلاق در کرج و در آن به بررسی این موضوع میپردازیم و تمام حالات طلاق در خارج از ایران را بررسی میکنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
شرایط ثبت طلاق خارج از کشور در ایران چگونه است؟
شرایط ثبت طلاق برای ایرانیان مقیم خارج از کشور تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران است. و اگر زوجین قصد جدایی داشته باشند باید از این قوانین پیروی کنند. در ادامه حالتهای مختلف طلاق در خارج را به طور جداگانه بررسی میکنیم و مراحل طلاق برای ایرانیان مقیم خارج از کشور انجام هر کدام را به شما نشان میدهیم.
طلاق توافقی در خارج از کشور
طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور دارای شرایط خاص خود میباشد. در صورت تصمیم زن و شوهر مقیم خارج برای طلاق توافقی، دو روش وجود دارد:
- روش اول
- زن و شوهر به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت مراجعه می کنند.
- در ایران وکیل می گیرند و مدارک مورد نیاز را به او ارائه می دهند تا رای طلاق توافقی از دادگاه بگیرد.
- طلاق در محضر طلاق ثبت می شود.
- مدارک مربوطه شامل طلاقنامه و شناسنامهها به زن و شوهر ارسال میشود.
- روش دوم
- زن و شوهر از طریق کنسولگری ایران آدرس اشخاص و مراکزی که صلاحیت اجرای طلاق دارند را دریافت می کنند.
- به یکی از این مراکز مراجعه می کنند و گواهی اجرای صیغهی طلاق را دریافت می کنند.
- آنها صیغهی طلاق و درخواست کتبی ثبت طلاق را به کنسولگری ایران تحویل می دهند.
- طلاق ثبت می شود.
* توجه داشته باشید که قبل از هر اقدامی باید درخواست خود را در سامانهی میخک (mikhak.mfa.gov.ir) که مخصوص امور حقوقی ایرانیان خارج از کشور است ثبت کنید و از آنجا برای گرفتن وکیل اقدام کنید.
طلاق از طرف زن مقیم خارج از کشور
بر طبق قوانین ایران، اگر زن مقیم خارج از کشور باشد و زوج با طلاق موافق نباشد، زن میتواند با کمک وکیل متخصص طلاق از دادگاه ایران درخواست طلاق کند. دادگاه در این موارد، پس از بررسی دلایل، حکم طلاق را صادر میکند. مواردی که زن میتواند با استناد به آنها حکم طلاق بگیرد تفاوتی با طلاق از طرف زن در ایران ندارد و او میتواند با اثبات یکی از شروط ۱۲ گانهی ضمن عقد یا اثبات عسر و حرج برای این کار اقدام کند.
اگر زن در خارج از کشور باشد، میتواند از طریق سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت خود نیز، دادخواست طلاق را به دادگاه ایران ارسال کند. دادگاه پس از بررسی دادخواست، حکم طلاق را صادر میکند. حکم طلاق صادر شده توسط دادگاه ایران، در کشور محل اقامت زن نیز قابل اجرا است.
طلاق از طرف مرد مقیم خارج از کشور
همانطور که میدانیم در ایران حق طلاق با مرد است و او میتواند با پرداخت مهریه و سایر حقوق مادی همسرش، او را طلاق دهد. در صورتی که مرد در خارج از کشور باشد و همسر او با طلاق موافق نباشد، مرد میتواند با گرفتن وکیل در ایران و پرداخت مهریه به نرخ روز از همسر خود جدا شود. او همچنین میتواند درخواست خود را از طریق سفارت ایران هم ثبت کند.
…:::: حتما مطالعه کنید : شرایط طلاق توافقی و مهریه ::::…
قوانین طلاق ایرانیان مقیم خارج
در مادهی ۶ قانون مدنی اینگونه بیان شده که:
قوانین مربوط به احوال شخصیه، از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث، در مورد کلیه ی اتباع ایران، ولو این که مقیم در خارجه باشند، مجری خواهد بود.
پس متوجه میشویم که اشخاصی که در خارج از کشور زندگی میکنند برای اجرای امور مربوط به احوال شخصیه باید طبق قانون ایران عمل کنند.
مادههای ۱۴ و ۱۵ قانون حمایت از خانواده هم به موضوع طلاق ایرانیان خارج از کشور پرداختهاند که در ادامه مشاهده میکنید:
ماده ۱۴ – هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است. اگر زوجین مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است. هرگاه هیچ یک از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند.
ماده ۱۵ – هرگاه ایرانیان مقیم خارج از کشور امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیت دار محل اقامت خویش مطرح کنند، احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجراء نمی شود مگر آنکه دادگاه صلاحی تدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.
تبصره: ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران به درخواست کتبی زوجین یا زوج با ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار که با پیشنهاد وزارت امور خارجه و تصویب رئیس قوه قضائیه به کنسولگر یها معرفی می شوند امکان پذیر است. ثبت طلاق رجعی منوط به انقضای عده است.
در طلاق بائن نیز زوجه می تواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار فوق در کنسولگری ثبت نماید.
در مواردی که طلاق به درخواست زوج ثبت میگردد، زوجه میتواند با رعایت این قانون برای مطالبهی حقوق قانونی خود به دادگاههای ایران مراجعه نماید.
….:::: صفر تا ۱۰۰ قانون مهریه در خارج از کشور ::::….
ایا حکم طلاق ایرانیان خارج از کشور در دادگاه ایران معتبر است؟
حکم طلاق ایرانیان خارج از کشور برای اینکه در ایران اجرا شود، باید در دادگاه ایران تنفیذ شود. برای تنفیذ حکم طلاق، باید مدارکی مانند حکم طلاق خارجی، ترجمه رسمی حکم طلاق، گواهی عدم سازش و سایر مدارک لازم را به دادگاه خانواده در ایران ارائه دهید. پس از بررسی مدارک توسط دادگاه، حکم طلاق خارجی تنفیذ و اجرا میشود.
لازم به ذکر است که اگر حکم طلاق خارجی مغایر با قوانین ایران باشد و یا بر اساس شروطی باشد که در ایران معتبر نیستند ممکن است توسط دادگاه ایران تنفیذ نشود.
اگر قصد دارید در خارج از ایران طلاق بگیرید، بهتر است قبل از اقدام با یک وکیل متخصص طلاق مشورت کنید تا از اینکه حکم طلاق شما در ایران قابل اجرا است اطمینان حاصل کنید.
طلاق ایرانیان خارج از کشور چقدر زمان میبرد؟
مدت زمان طلاق ایرانیان خارج از کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع طلاق، وضعیت مالی زوجین و پیچیدگی پرونده. به طور کلی، طلاق توافقی سریعتر از طلاق غیر توافقی انجام می شود. همچنین، طلاق در کشوری با سیستم حقوقی مشابه ایران سریعتر انجام میشود. سایر مواردی که در مدت زمان انجام طلاق تاثیر دارند عبارتند از:
-
نوع طلاق:
طلاق توافقی معمولاً سریعتر از طلاق غیرتوافقی انجام می شود.
-
وجود فرزندان:
اگر زوجین دارای فرزند باشند، ممکن است فرآیند طلاق طولانی تر شود زیرا باید مسائل مربوط به حضانت و حمایت مالی از فرزندان حل شود.
-
پیچیدگی پرونده:
مواردی که مربوط به خشونت خانگی یا سوء استفاده مالی است، فرآیند طلاق را طولانیتر میکند. چرا که مسائل زیادی باید در دادگاه بررسی و اثبات شوند.
در نهایت روند انجام طلاق ممکن است از چند ماه تا چند سال طول بکشد ولی با قطعیت میتوان گفت که با در اختیار داشتن وکیل باتجربه میتوانید این زمان را به حداقل برسانید.
…::: حتما مطالعه کنید: طلاق غیابی خارج از کشور [شرایط، مراحل + مدارک]:::…
چگونه به یک وکیل طلاق در ایران وکالت دهیم؟
برای اختیار کردن وکیل از خارج از کشور دو راه دارید. در واقع دو سامانه برای شما وجود دارد که میتوانید از طریق انها اقدام کنید.
شما یا میتوانید در سامانه ثنا مربوط به ایرانیان خارج از کشور مراجعه کنید و اگر به هر دلیلی از آنجا موفق به اخذ وکیل نشدید میتوانید به سایت میخک سر بزنید و از آنجا اقدام کنید.
جمعبندی
روند طلاق در شرایط عادیهم میتواند بسیار سخت و پیچیده باشد و زندگی در خارج از کشور این روند را پیچیدهتر میکند. پس اگر در خارج از کشور زندگی میکنید و طلاق را بهترین تصمیم برای خود میدانید حتما با وکیل باتجربه و متخصص مشورت کنید و از اقداماتی که باید انجام دهید آگاه شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.