برای انحصار وراثت کجا برویم؟
گواهی انحصار وراثت سندی است که وراث قانونی شخص متوفی را مشخص میکند. در واقع انحصار وراثت یک فرآیند قانونی است که در آن اموال یک فرد پس از مرگ او به ورثه او منتقل می شود. این فرآیند توسط دادگاه انجام میشود و هدف از آن تقسیم عادلانهی ارث بین بازماندگان است. فرآیند انحصار وراثت می تواند یک فرآیند طاقت فرسا باشد، اما مهم است که آن را به درستی طی کنید تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری کنید. در این مطلب به موضوع انحصار وراثت میپردازیم. ابتدا توضیح میدهیم که باید برای انحصار وراثت کجا برویم و سپس مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر و انحصار وراثت در شورای حل اختلاف را بررسی میکنیم. بعد از آن مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت را توضیح میدهیم. این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج متخصص وکیل ملکی در کرج تهیه شده است، تا انتها با ما همراه باشید.
برای انحصار وراثت کجا باید رفت؟
مرجع اصلی انحصار وراثت شورای حل اختلاف است. ولی شما بدون در اختیار داشتن مدارک لازم، نمیتوانید اقدامی انجام دهید. شما برای این کار نیاز دارید که گواهی فوتی متوفی را دریافت کنید و خوشبختانه برای این کار دیگر نیازی به مراجعهی حضوری نیست و شما باید به سامانهی ثبت احوال (Sabteahval.ir) مراجعه کنید و از آنجا درخواست خود را ثبت کنید. سپس شما باید یک شهادتنامه تهیه کنید که در آن حداقل سه نفر تایید کنند که ورثه چه کسانی هستند. و آن را به دفاتر اسناد رسمی تحویل دهید تا به طور قانونی ثبت شود. پس از انجام این مراحل شما باید به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کنید و برای شورای حل اختلاف نوبت بگیرید و در انتها به آنجا مراجعه کنید تا انحصار وراثت تکمیل شود. توجه داشته باشید که مرجع رسیدگی به این درخواست، شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی فرد متوفی میباشد.
…:::: حتما مطالعه کنید : مراحل گام به گام انحصار وراثت چیست؟ ::::…
مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف
درخواست انحصار وراثت یک فرآیند قانونی است که برای تعیین وراث قانونی متوفی و توزیع اموال وی پس از مرگ وی انجام می شود. این فرآیند در دادگاه محل اقامت متوفی انجام می شود و ورثه باید مدارک لازم را برای درخواست انحصار وراثت به آنجا ارائه دهند. این مدارک شامل موارد زیر میشود:
-
شناسنامه و گواهی فوت متوفی
شناسنامه و گواهی فوت متوفی مدارک اصلی هستند که باید برای درخواست انحصار وراثت ارائه شوند. شناسنامه متوفی باید اصل و کپی باشد و گواهی فوت باید از مراجع رسمی صادر شده باشد.
-
مدارک هویتی وراث
مدارک هویتی وراث نیز باید اصل و کپی باشند. این مدارک شامل شناسنامه، کارت ملی و یا هر مدرک شناسایی دیگر میشود.
-
استشهادیه محضر
استشهادیه محضر یک سند رسمی است که توسط محضردار تنظیم می شود. در این سند، چند نفر از آشنایان یا همسایگان متوفی شهادت می دهند که متوفی در تاریخ مشخصی فوت کرده است و وراث او چه کسانی هستند.
-
گواهی مالیاتی
اگر متوفی مالیات بر ارث بدهکار باشد، باید قبل از درخواست انحصار وراثت، گواهی مالیاتی دریافت کند. این گواهی از اداره امور مالیاتی صادر می شود و نشان میدهد که متوفی مالیات بر ارث خود را پرداخت کرده است.
-
وصیت نامه
اگر متوفی وصیت نامه داشته باشد، باید آن را برای درخواست انحصار وراثت ارائه دهید. وصیت نامه یک سند قانونی است که در آن مشخص شده است که متوفی اموال و دارایی های خود را به چه کسانی میدهد.
-
دادخواست
برای درخواست انحصار وراثت باید یک دادخواست به شورای حل اختلاف محل آخرین اقامتگاه متوفی ارائه دهید. این دادخواست باید توسط یکی از وراث یا وکیل او تنظیم شود.
…:::: حتما مطالعه کنید : ۰ تا ۱۰۰ فروش ملک ورثه ای ::::…
مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر
مدارک لازم برای انحصار وراثت پدر شامل موارد زیر میشود:
- شناسنامه متوفی
- گواهی فوت متوفی
- عقدنامه یا رونوشت آن در صورت وجود
- شناسنامه وراث
- استشهادیه محضری
- وصیت نامه متوفی (در صورت وجود)
- برگه مالیات بر ارث (در صورت وجود)
همانطور که میبینید در صورت فوت پدر برای انحصار وراثت باید عقدنامه یا رونوشت آن را نیز به همراه داشته باشید.
برای ثبت دادخواست انحصار وراثت، باید مدارک فوق را به شورای حل اختلاف محل آخرین سکونت متوفی ارائه دهید. پس از ثبت دادخواست، شورای حل اختلاف آگهی انحصار وراثت را در روزنامه منتشر می کند و در صورت عدم اعتراض، گواهی انحصار وراثت را صادر می کند.
…::: بیشتر مطالعه کنید : آیا انحصار وراثت اجباری است؟ :::…
مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت
یکی از سوالاتی که در مورد انحصار وراثت وجود دارد زمان اجرایی شدن آن است و اینکه آیا برای اجرای مراحل قانونی محدودیت زمانی خاصی وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم خیر. هرزمان که گواهی فوت و گواهی مالیاتی فرد متوفی و سایر مدارک مربوط به انحصار وراثت آماده باشد میتوانید برای انحصار وراثت اقدام کنید. تنها محدودیت زمانی که در روند قانونی انحصار وراثت وجود دارد اقدام برای دریافت گواهی مالیاتی میباشد. شما باید حداکثر ظرف مدت یک سال مدارک مربوط به امور مالیاتی را تحویل دهید.
…::: مطالعه بیشتر : تفاوت حصر وراثت با انحصار وراثت چیست؟ :::…
از کجا بفهمیم انحصار وراثت شده
برای اطلاع از اینکه آیا انحصار وراثت شده است، میتوانید با شورای حل اختلاف محل سکونت متوفی تماس بگیرید. شورای حل اختلاف میتواند به شما اطلاع دهد که آیا انحصار وراثت برای متوفی صادر شده است یا خیر و اگر صادر شده است، نام وراث را به شما اعلام میکند.
همچنین میتوانید با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک محل سکونت متوفی، از ثبت انحصار وراثت مطلع شوید. اداره ثبت اسناد و املاک میتواند به شما اطلاع دهد که آیا برای متوفی انحصار وراثت ثبت شده است یا خیر.
اگر نمیدانید که آیا انحصار وراثت شده است یا خیر، پیشنهاد میکنیم با یک وکیل باتجربه مشورت کنید و از او کمک بخواهید. ممکن است شرایطی پیش آید که روند قانونی انحصار وراثت بیش از حد معمول زمان ببرد. مثلا ممکن است بین ورثه اختلاف وجود داشته باشد و یا به دلیل نبود وصیتنامه در مورد تقسیم اموال ابهاماتی وجود داشته باشد. در این صورت بهترین کار کمک گرفتن از یک وکیل متخصص است. چون نه تنها شما را از روند قانونی آگاه میکند، بلکه میتواند با داشتن وکالتنامه خیلی از کارها را بدون حضور شما انجام دهد.
جمعبندی
انحصار وراثت ممکن است فرایندی پیچیده و دشوار باشد. مخصوصا در زمانی که ورثه در غم از دست دادن متوفی تحت فشار هستند. ولی باید بدانید که انجام آن ضروریست. بازماندگان فرد متوفی باید تکلیف اموال و املاک او را مشخص کنند و پیش بردن مراحل قانونی میتواند برای آنها دشوار باشد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم در این زمینه حتما با وکیل متخصص و خبره مشورت کنید تا از حقوق و مسئولیتهای خود به طور کامل آگاه شوید. اگر در این زمینه سوال یا ابهامی دارید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.