تاثیر طلاق بر فرزند پسر
طلاق یک رویداد استرسزا و پر از چالش است که میتواند تأثیرات عمیقی روی همهی اعضای خانواده، از جمله فرزندان داشته باشد. پسران هم از این قاعده مستثنی نیستند و در برخی موارد ممکن است حتی بیشتر از دختران در معرض تأثیرات منفی طلاق باشند.
در این مقاله، ما به بررسی تأثیر طلاق بر فرزندان پسر میپردازیم و عواملی را که میتوانند خطر ابتلا به این تأثیرات را افزایش دهند، مرور میکنیم. همچنین راههایی را برای کمک به فرزندان پسر برای غلبه بر چالشهای ناشی از طلاق ارائه میدهیم.
این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی، با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است، با آن، والدین میتوانند اطلاعات بیشتری در مورد تأثیرات طلاق بر فرزندان پسر کسب کنند و به آنها کمک کنند تا از این تجربهی سخت به خوبی عبور کنند.
تاثیر طلاق روی فرزندان پسر
طلاق میتواند برای فرزندان پسر بسیار گیج کننده و دردناک باشد. آنها ممکن است احساس کنند که مقصر جدایی والدین خود هستند یا اینکه دیگر والدینشان آنها را دوست ندارند. این احساسات میتواند منجر به مشکلاتی در سلامت روانی، رفتاری و تحصیلی فرزندان پسر شود. عوامل مختلفی میتوانند روی این موضوع تاثیرگذار باشند از جمله سن پسر، نوع طلاق و شیوهی جدا شدن، نحوهی ارتباط والدین در زمان طلاق و بعد از آن با فرزند و …
در این بخش۱۰ مورد از مهمترین تاثیرات طلاق روی فرزند پسر را بررسی میکنیم.
-
افسردگی
افسردگی در کودکان یکی از شایعترین مشکلات روانی است که ممکن است در هر سنی رخ دهد و طلاق میتواند یکی از اصلیترین دلایل ابتلا به افسردگی در کودکان و نوجوانان باشد. پسرانهم از این موضوع مستثنی نیستند. دلایل مختلفی وجود دارد که طلاق میتواند باعث افسردگی در پسر شود. یکی از دلایل این است که طلاق معمولا منجر به تغییرات اساسی در زندگی او میشود، مانند تغییر خانه، مدرسه و روابط خانوادگی و دوستان. این تغییرات میتواند باعث احساس عدم اطمینان و بیثباتی در پسران شود و آنها را مستعد ابتلا به افسردگی میکند. دلیل دیگر این است که طلاق ممکن است که باعث احساس تنهایی و طرد شدن در پسران شود. گاهی اوقات آنها احساس میکنند که دیگر نمیتوانند به پدر یا مادر خود اعتماد کنند و این موضوع باعث به وجود آمدن احساس انزوا و غم در آنها میشود. و در صورتی که نتواند آنها را با کسی در میان بگذارد این احساس حتی بدترهم خواهد شد.
-
اعتیاد به الکل و مواد مخدر
پسرانی که والدین آنها طلاق گرفتهاند، در معرض خطر بیشتری برای به اعتیاد به الکل و مواد مخدر هستند. یکی از دلایل این است که طلاق میتواند باعث استرس و اضطراب در پسران شود و آنها را به سمت مواد مخدر و الکل به عنوان راهی برای مقابله با این احساسات سوق دهد. دلیل دیگر این است که طلاق میتواند باعث اختلال در روابط فردی پسران شود. آنها ممکن است با دوستان و خانواده خود ارتباط کمتری داشته باشند و این موضوع باعث میشود که به دنبال راهی برای فرار از شرایط موجود باشند و به مسیر اشتباه کشیده شوند.
-
عدم یادگیری احساس مسئولیت
پسرانی که والدین آنها طلاق گرفتهاند، در خطر عدم یادگیری احساس مسئولیت هستند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد. یکی از دلایل این است که طلاق میتواند باعث سردرگمی و ناامیدی در پسران شود و آنها را از مسئولیتهای خود دور کند. دلیل دیگر این است که طلاق میتواند باعث کاهش نقش پدر در خانواده شود. پدران نقش مهمی در آموزش مسئولیتپذیری به فرزندان و مخصوصا پسرها دارند. هنگامی که پدر از خانواده جدا میشود، پسر ممکن است کمتر از قبل با او تعامل داشته باشند و این میتواند بر توانایی آنها در مسئولیتپذیری تأثیر بگذارد.
-
مشکل در خواب و خوراک
استرس و اضطراب طلاق ممکن است بر روی خواب و خوراک پسر تأثیر منفی بگذارد. برخی از آنها دچار بیخوابی میشوند. آنها ممکن است شبها به راحتی به خواب نروند یا در طول شب از خواب بیدار شوند. برخی دیگر ممکن است بیش از حد معمول بخوابند. در مورد تغذیه هم همینطور است و پسر ممکن است تعادل خود را از دست دهد. یعنی یا میل خود نسبت به غذا خوردن را ازدست میدهد و دچار کماشتهایی میشود یا به طور افراطی غذا میخورد و دچار اضافه وزن میشود.
-
افت تحصیلی
طلاق معمولا باعث ایجاد مشکلاتی در عملکرد تحصیلی فرزندان میشود. یکی از دلایل آن، این است که پسر ممکن است به دلیل استرس و اضطراب ناشی از طلاق، تمرکز کافی برای درس خواندن نداشته باشد. و دلیل دیگر این است که او ممکن است مجبور شود که در خانه نقشهای جدیدی را بر عهده بگیرد و زمان کمتری برای درس خواندن داشته باشد. و همین موضوع روی کیفیت تحصیل او تاثیر منفی میگذارد.
-
افکار مخرب و منفی
افکار منفی به شکلهای مختلفی خود را نشان میدهند. پسر ممکن است پس از طلاق والدین خود، دچار افکار منفی در مورد خود، والدین خود و دنیای اطراف خود شود. این افکار ممکن است به شکل یأس، خشم، ترس و … بروز کند. بعضی وقتها پسر ممکن است احساس کند که مقصر طلاق والدین خود است. مثلا فکر میکند که اگر رفتار بهتری داشت، آنها از هم جدا نمیشدند. یا ممکن است احساس کند که از نظر عاطفی و مالی امنیت ندارد و نمیتواند بدون والدین خود زندگی کند. این افکار منفی اگر شناسایی و درمان نشوند، منجر به مشکلات جدیتری مانند افسردگی، وسواس شدید و سوء مصرف مواد میشود.
-
پرخاشگری
طلاق میتواند باعث ایجاد احساسات قوی مانند عصبانیت، غم و ناامیدی در فرزندان شود. و این احساسات بعضا به پرخاشگری، رفتارهای ضداجتماعی و خشونت منتهی میشود. این موضوع برای پسرها بیشتر از دخترها صدق میکند چون به طور کلی تمایل به ابراز خشونت در جنس مذکر بیشتر است.
پرخاشگری میتواند به شکلهای زیر خود را نشان دهد:
– عصبانیت و خشم دائم
– پرخاشگری کلامی، مانند داد زدن، فحاشی یا تهدید
– پرخاشگری فیزیکی، مانند کتک زدن، یا پرتاب اشیا
– خودآزاری، مانند خراشیدن خود یا خوردن ناخن
– رفتارهای ضد اجتماعی، مانند دروغگویی یا فرار از مدرسه -
مشکلات جسمی
طلاق ممکن است اثرات منفی بر سلامت جسمی پسران نیز داشته باشد. آنها ممکن است ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، چاقی، دیابت و مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی، اضطراب و … را تجربه کنند. پسران بیشتر از دختران در معرض این مشکلات جسمی هستند. چرا که تمایل به سرکوب احساسات در پسرها بیشتر است. همینطور آنها کمتر از دخترها تمایل دارند که از دیگران کمک بگیرند.
-
دید منفی نسبت به جنس مخالف
طلاق میتواند دیدگاه پسران نسبت به جنس مخالف را تحت تأثیر قرار دهد. آنها ممکن است نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده بدبین شوند. چرا که نسبت به زنان احساس ناامنی و عدم اعتماد پیدا میکنند. این امر میتواند باعث مشکلاتی در روابط آیندهی آنها شود. و یا اینکه آنها را به طور کل از ازدواج و داشتن فرزند منصرف کند.
-
افزایش احتمال رفتار بزهکارانه در آینده
تمام مواردی که در بالا گفته شد در صورتی که به شکل درست با آنها برخورد نشود و یا اینکه اصلا تلاشی برای حل آنها صورت نگیرد، در نهایت باعث افزایش تمایل شخص به رفتارهای بزهکارانه و خلاف میشود. وقتی که فرد ارتباط خود با افرادی که به آنها علاقه دارد را از دست میدهد، حس نوع دوستی و احترام در او کاهش یافته و ممکن است در آینده کمتر به حقوق دیگران احترام گذاشته و همین امر به مرور زمان باعث روی آوردن به رفتارهای خلاف مثل دزدی و یا حتی تجاوز شود.
…::: مقاله پیشنهادی : قانون معافیت سربازی برای بچه های طلاق +۷راهکار :::…
راهکارهایی برای کاهش آسیب طلاق روی فرزند پسر
در مقاله قبل در مورد کاهش آسیب کودکان طلاق نکاتی گفتیم و در قسمت های قبل این مقاله در مورد تاثیرات احتمالی طلاق روی فرزند پسر صحبت کردیم و حالا چند راهکار برای کاهش این آسیبها ارائه میکنیم:
- با پسرتان در مورد طلاق صحبت کنید. این مهم است که به پسرتان در مورد آنچه اتفاق افتاده است، صادقانه و در عین حال سنجیده توضیح دهید. به او بگویید که طلاق مشکل او نیست و او مسئول آن نیست.
- به پسرتان اطمینان دهید که او را دوست دارید و حمایتش می کنید. همینطور به او بگویید که شما همیشه در کنارش هستید، مهم نیست که چه اتفاقی بیفتد.
- به پسرتان اجازه دهید احساسات خود را بیان کند. این موضوع بسیار مهم است که او بتواند در مورد احساسات خود صحبت کند، چه مثبت باشد و چه منفی. به او گوش دهید و به او کمک کنید تا راه هایی برای کنار آمدن با احساسات منفی خود پیدا کند.
- به پسرتان کمک کنید تا با شرایط جدید سازگار شود. این تغییرات ممکن است شامل تغییر خانه، مدرسه یا محل زندگی باشد. به او کمک کنید تا با این تغییرات کنار بیاید و احساس راحتی کند.
- پسرتان را راهنمایی کنید تا الگوهایی از روابط سالم ایجاد کند. به او نشان دهید که چگونه می توان روابط سالمی با دیگران برقرار کرد.
- به پسرتان مهارت های حل مسئله و هوش فردی خود را بیاموزید تا بتواند بهتر با چالش های زندگی کنار بیاید.
- به پسرتان کمک کنید تا روابط دوستانهای با دوستان و اعضای خانواده ایجاد کند تا از تنهایی و افسردگی او جلوگیری کند.
با رعایت این نکات میتوانید تاثیر منفی طلاق روی فرزند پسر را به حداقل برسانید. همچنین فراموش نکنید که یک مشاور و روانشناس خوب میتواند به خوبی شما را در این مسیر هدایت کند و به فرزندتان آموزشهای لازم را بدهد.
…::: حتما مطالعه کنید : تاثیر طلاق بر سلامت روان فرزندان چیست؟ :::…
جمعبندی
مهم است که به یاد داشته باشید همهی پسرها به یک شکل نسبت به طلاق واکنش نشان نمیدهند. بعضی از آنها ممکن است به راحتی با این موضوع کنار بیایند و در این صورت نیازی نیست که بیش از حد به موضوع طلاق بپردازید و باید اجازه دهید که او روال عادی خود را طی کند. اما بعضی دیگر ممکن است به زمان و حمایت بیشتری برای عبور از چالشهای طلاق نیاز داشته باشند. در این صورت سعی کنید که با آنها صحبت کنید، اجازه دهید که با پدر و مادر خود ارتباط داشته باشند، سعی کنید از نظر رفتاری برای آنها الگو باشید و در صورت نیاز از متخصص کمک بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.