حضانت فرزند قبل از طلاق
امروز به موضوع حضانت فرزندان قبل از طلاق میپردازیم. و بررسی میکنیم که در چه شرایطی قبل از طلاق مسالهی حضانت فرزند مطرح میشود. سپس حضانت را تعریف کرده و نگاهی به قانون جدید آن میاندازیم. در انتها مدارک لازم برای گرفتن حق حضانت را بیان کرده و نمونهای از دادخواست حضانت فرزند قبل از طلاق را به شما نشان میدهیم. اگر در این مورد ابهامی دارید در انتهای مقالات سوالات خود را در قسمت نظرات بنویسید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهیم. انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج متخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است.
شرایط حضانت فرزند قبل از طلاق چگونه است؟
معمولا موضوع حضانت، هنگام طلاق مطرح میشود. یعنی زمانی که والدین باید برای آیندهی فرزند خود پس از جدایی تصمیم بگیرند. اما آیا حضانت فرزند قبل از طلاق هم ممکن است؟ بله. زوجین ممکن است به دلایل مختلف بدون اینکه طلاق بگیرند، جدا از هم زندگی کنند.. در این صورت باید در مورد حضانت فرزند تصمیمگیری شود. حالت دیگر این است که طرفین، تصمیم به طلاق دارند و در واقع از هم جدا شدهاند ولی هنوز مراحل قانونی طلاق انجام نشده است. در این حالتهم باید به مسالهی حضانت رسیدگی شود که مشخص شود تا روشن شدن وضعیت قانونی، فرزند تحت مراقبت کدام یک از والدین خود خواهد بود.
اولین و مهمترین دوره در مسئلهی حضانت فرزندان، زمانی است که آنها هنوز در سن کودکی قرار دارند و نیاز به مراقبت و محافظت بیشتری دارند. قانون معتقد است که در این دوره حضور مادر برای تأمین نیازهای اولیه و عاطفی کودکان ضروری است و بنابراین حق حضانت تا سن ۷ سالگی به او واگذار میشود. و والدین باید به توافق برسند که در چه شرایطی امکان دیدار پدر برای فرزندان فراهم شود.
اما پس از ۷ سالگی حضانت فرزند به پدر واگذار میشود و این شرایط تا سن بلوغ ادامه پیدا میکند. یعنی دختران تا سن ۹ سالگی و پسران تا سن ۱۵ سالگی تحت مراقبت پدر خود خواهند بود. بعد از آن خود فرزند صلاحیت تصمیمگیری در مورد آیندهاش را پیدا کرده و انتخاب میکند که با پدر زندگی کند یا مادر.
البته مواردی که گفته شد به صورت کلی است و در شرایط مختلف ممکن است حق حضانت از والدین گرفته شود. مثلا اگر در طول زمان حضانت ثابت شود که شخص از فرزند خود سو استفاده میکند، یا اینکه به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارد و یا کلا به هر دلیلی ادامهی زندگی به صلاح فرزند نباشد دادگاه حق حضانت را گرفته و به طرف مقابل واگذار میکند.
جای دیگری که موضوع حضانت فرزندان مطرح میشود هنگام فوت یکی از والدین یا هر دوی آنها میباشد. در این شرایط، اگر یکی از والدین فوت کرده باشد، حضانت فرزند به دیگری که زنده است واگذارخواهد شد و او مسئولیت نگهداری و تربیت فرزند را بر عهده خواهد داشت. و در صورتی که هر دوی والدین فوت کنند، حضانت فرزندان بر عهده جد پدری قرار خواهد گرفت.
در هر دو حالت، انتخاب و معرفی شخصی که حق حضانت را بر عهده میگیرد، معمولاً توسط دادگاه صورت میپذیرد. این امر به منظور حفظ منافع و سلامت فرزندان است و بهترین تصمیم با توجه به شرایط و منافع آنها اتخاذ میشود.
به حاطر پیچیدگی شرایط حضانت و متفاوت بودن هر پرونده حتما قبل از هر اقدامی با وکیل متخصص تماس بگیرید و مطمئن شوید که طبق قانون عمل میکنید.
…::: حتما مطالعه کنید : شرایط حضانت فرزندان در طلاق توافقی :::…
تعریف حضانت
حضانت در لغت به معنای پرورش دادن است و مفهوم آن سرپرستی از فرزندان است. یعنی والدین در زمان حضانت، مسئولیت نگهداری، پرورش و توجه به نیازهای فرزندان خود را بر عهده دارند. این امر شامل فراهم کردن محیط امن و سالم برای رشد و توسعهی فرزندان، تأمین نیازهای غذایی، پزشکی و آموزشی آنها، همچنین توجه به نیازهای عاطفی و روحی آنها میشود. حضانت، علاوه بر سرپرستی، شامل مواردی چون پرورش ارزشهای اجتماعی و آموزشهای اخلاقی و رفتاری به فرزندان نیز میباشد.
بنابراین، حضانت فرزندان نه تنها به معنای سرپرستی از جانب والدین است، بلکه یک فرایند پرورشی است. یعنی باید به رشد جسمی و عاطفی فرزندان اهمیت داد و زمینهی پیشرفت سالم آنها را فراهم کرد.
…::: حتما مطالعه کنید : شرایط حضانت فرزند بعد از طلاق :::…
حضانت فرزند طبق قانون جدید
گفتیم که طبق قانون جدید، حضانت فرزند (چه دختر و چه پسر) بر اساس موارد خاصی تنظیم شده است. تا سن هفت سالگی، حق حضانت با مادر است و او مسئولیت مراقبت و پرورش فرزند را بر عهده دارد. اما پس از سن هفت سالگی و تا سن بلوغ، حق حضانت به پدر واگذار میشود. سن بلوغ برای پسران ۱۵ سال و برای دختران ۹ سال است. یعنی از ۷ سالگی تا زمانی که پسر به سن ۱۵ سالگی برسد و یا دختر به سن ۹ سالگی برسد، حضانت با پدر خواهد بود.
مادهی ۱۱۷۲ قانون مدنی در این مورد میگوید:
هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده ی آن هاست از نگاهداری او امتناع کنند، در صورت امتناع یکی از ابوین، حاکم باید به تقاضای دیگری یا تقاضای قیم یا یکی از اقربا و یا به تقاضای مدعی العموم، نگاهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده ی اوست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا مؤثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هر گاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تأمین کند.
یعنی حضانت فقط یک حق نیست بلکه تکلیف والدین است و نباید از این مسئولیت شانه خالی کنند.
در ادامه و در مادهی ۱۱۷۵ قانون مدنی به این موضوع اشاره شده که این حق قانونی فقط در صورت صلاحدید قانون میتواند از والدین گرفته شود:
طفل را نمی توان از ابوین و یا از پدر و یا از مادری که حضانت با اوست گرفت مگر در صورت وجود علت قانونی.
دلایل قانونی که حق حضانت از والدین گرفته میشود شامل موارد زیادیست که دادگاه تشخیص میدهد. اما برای آشنایی با برخی از این دلایل میتوانید مادهی ۱۱۷۳ قانون مدنی را مطالعه کنید:
هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:
- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
- سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدی گری و قاچاق
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
…::: حتما مطالعه کنید : تاثیرات طلاق بر فرزندان چیست؟ :::…
نمونه دادخواست حضانت فرزند
خیلی از افراد به دنبال نمونه دادخواست حضانت فرزند قبل از طلاق میگردند. از آنجایی که پروسهی حضانت فرزند میتواند طولانی باشد این موضوع یک دغدغه برای والدین محسوب میشود. در هر صورت چه قبل از طلاق و چه بعد از طلاق اگر بخواهید در مورد حضانت اقدام کنید باید فرم دادخواست را به شکل زیر ارائه کنید.
البته این فقط یک مثال است تا با فرم نمونه دادخواست حضانت آشنا شوید و برای امضای هر دادخواستی حتما با وکیل متخصص تماس بگیرید.
…::: مقاله پیشنهادی : گرفتن حضانت فرزند توسط مادر :::…
مدارک لازم برای دادخواست حضانت
در انتها لازم است که بدانید برای دادخواست حضانت باید چه مدارکی ارائه کنید. این اسناد و مدارک عبارتند از:
- سند ازدواج
- سند طلاق
- شناسنامه و کارت ملی
- استعلام پزشکی قانونی
- در خواست تحقیق محلی یا مستندات تحقیق محلی صورت گرفته
- ادله و مستندات دیگر از قبیل شهادت شهود و مطلعین ،سوگند و…
جمع بندی
حضانت فرزندان، به معنای سرپرستی و مراقبت از آنها است و هم یک حق به حساب میآید و هم تکلیف. در این مطلب متوجه شدیم که در صورتی که والدین از هم جدا شده باشند، بر اساس قوانین مربوطه، حضانت فرزندان با توجه به شرایط و سن آنها تعیین میشود. دادخواست حضانت فرزند نیز بایستی به صورت کامل و دقیق تهیه شده و در آن مشخصات طرفین، تعیین خواسته و دلایل و مستندات آورده شود.
در هر صورت بازهم تاکید میکنیم که پروندههای مربوط به حضانت ممکن است پیچیده باشند و در شرایط مختلف رای دادگاه میتواند متفاوت باشد. پس حتما در این زمینه با وکیل متخصص مشورت کنید تا حقوق شما و فرزندتان به طور کامل حفظ شود.