طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
طلاق توافقی، طلاقی است که دو طرف با رضایت یکدیگر و بدون هیچ اختلافی، تصمیم به جدایی میگیرند. این نوع طلاق، سریعترین و آسانترین راه برای پایان دادن به یک ازدواج است. اما اگر زوجین در ایران نباشند تکلیف چیست؟ طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور چگونه انجام میشود؟ در این مورد قانون کشور اقامت معتبر است یا قانون مدنی ایران؟ این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی، با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است، در این مطلب به این موضوع میپردازیم و مراحل انجام طلاق توافقی در خارج از کشور را توضیح میدهیم.
قانون طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
در مقاله قبل مراحل طلاق ایرانیان خارج از کشور را بررسی کردیم، اما در این مقاله بطور مشخص به موضوع طلاق توافقی بین ایرانیان خارج از کشور میپردازیم. طبق ماده ۶ قانون مدنی ایران، قوانین مربوط به احوال شخصیه از جمله نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث، در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم خارج باشند مجری خواهد بود. با توجه به این ماده طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز تابع قوانین ایران است.
برای طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور، زوجین باید شرایط زیر را داشته باشند:
- هر دو نفر ایرانی باشند.
- حداقل یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد.
- زوجین با توافق یکدیگر تصمیم به طلاق گرفته باشند.
همانطور که میدانیم در طلاق توافقی زن و مرد بر سر کلیهی مسائل حقوقی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و … تفاهم دارند و آن را به شکل مکتوب به دادگاه ارائه میکنند. برای طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- طلاق توافقی باید در دفاتر رسمی ثبت ازدواج و طلاق در کشور محل اقامت آنها ثبت شود.
- طلاق باید توسط سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور تأیید شود.
- طلاق باید در ایران نیز ثبت شود.
شرایط مختلف طلاق توافقی در خارج از کشور:
توجه داشته باشید که طلاق از نظر شرایط و حضور زوجین، ممکن است متفاوت باشد. در این بخش این شرایط را برای شما توضیح میدهیم:
- اگر زن و مرد برای رسیدگی به وضعیت طلاق، دادگاه خارجی را انتخاب کنند، رای نهایی باید در سفارت ایران در کشور مربوطههم ثبت شود.
- اگر یکی از زوجین در ایران ساکن باشد، دادگاه شهر محل زندگی او مسئول رسیدگی به پرونده است.
- اگر هیچ کدام از آنها در ایران ساکن نباشند و از طریق وکالت بخواهند طلاق را در ایران ثبت کنند، دادگاه شهر تهران مسئولیت رسیدگی را برعهده خواهد داشت.
- اگر هر دو طرف به طور موقت در ایران حضور داشته باشند، دادگاه محل زندگی زن مرجع انجام مراحل طلاق است.
در ادامه مراحل طلاق توافقی در خارج از کشور را بررسی میکنیم.
….:::: صفر تا ۱۰۰ قانون مهریه در خارج از کشور ::::….
مراحل طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
برای طلاق توافقی در خارج از کشور، به طور کلی دو روش وجود دارد. زوجین میتوانند از طریق سفارت ایران در کشور محل اقامت مراحل را پیش ببرند و یا اینکه کار را به یک وکیل طلاق در ایران میسپارند و او بدون نیاز به حضور زن و مرد مراحل اداری را انجام میدهد و حکم طلاق نهایی را برای آنها ارسال میکند. در ادامه مراحل هریک از این دو روش را باهم مرور میکنیم.
-
روش اول: مراجعهی حضوری به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت
در این روش، زوجین باید به صورت حضوری به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت خود مراجعه کنند و پس از انجام مراحل زیر، طلاق توافقی خود را در ایران ثبت کنند.
- ثبت نام در سامانهی میخک
- بارگذاری مدارک مورد نیاز
- دریافت کد رهگیری
- مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایران
- ارائه مدارک مورد نیاز و امضای دادخواست طلاق توافقی
- صدور حکم طلاق توافقی
- جاری شدن صیغهی طلاق شرعی
- ثبت طلاق در کنسولگری ایران در کشور مربوطه
-
روش دوم: اعطای وکالت به وکیل در ایران
در این روش، زوجین میتوانند با اعطای وکالت به وکیل در ایران، مراحل طلاق توافقی را به صورت غیرحضوری انجام دهند. مراحل این روش به شرح زیر است:
- تنظیم وکالتنامه در حضور یکی از دفاتر اسناد رسمی در کشور محل اقامت
- ارسال وکالتنامه به وکیل در ایران
- انجام مراحل طلاق توافقی توسط وکیل در ایران
- دریافت حکم طلاق توافقی از دادگاه
- جاری شدن صیغهی طلاق شرعی
- ثبت طلاق در دفترخانه ازدواج و طلاق
- ارسال طلاقنامه و مدارک مربوطه به زوجین
…:::: حتما مطالعه کنید: شرایط ثبت طلاق خارج از کشور در ایران ::::…
مدارک لازم برای طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
بعد از آشنایی با مراحل انجام طلاق توافقی در خارج از کشور بهتر است بدانید که برای این کار باید چه مدارکی را آماده کنید. این مدارک شامل موارد زیر میشود:
- مدارک هویتی زوجین از جمله شناسنامه و کارت ملی
- ۴ قطعه عکس
- توافقنامهی کتبی
- اصل و کپی سند ازدواج
- حکم طلاق شرعی از محلی که در آن زندگی میکنند
- وکالتنامه (در صورت اخذ وکیل)
- مدارک هویتی فرزندان (در صورت داشتن فرزند)
- مدارک مربوط به اقامت
- قبض هزینههای پرداختی
….:::: نقش وکیل در طلاق توافقی چیست؟ ::::….
مدت زمان انجام طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
مدت زمان انجام طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- سرعت و کیفیت خدمات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت زوجین
- قوانین مربوط به طلاق و روند اداری در کشور محل زندگی
- وجود یا عدم وجود اختلافات بین زوجین در مورد مسائل مالی یا حضانت فرزندان
- تمایل زوجین به ثبت طلاق در ایران یا کشور محل اقامت
- حضور یا عدم حضور وکیل برای انجام مراحل حقوقی
در حالت کلی، اگر زوجین هر دو مقیم یک کشور باشند و اختلافات خاصی بین آنها وجود نداشته باشد، میتوانند در مدت زمان کوتاهی طلاق توافقی خود را انجام دهند. در این حالت، معمولاً مدت زمان انجام طلاق توافقی از زمان مراجعهی زوجین به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران تا زمان صدور گواهی اجرای صیغه طلاق کمتر از یک ماه است. در صورتی که زوجین مقیم کشورهای مختلف باشند، یا اختلافاتی مانند مسائل مالی یا حضانت فرزندان و … بین آنها وجود داشته باشد، ممکن است مدت زمان انجام طلاق توافقی طولانیتر شود. در این حالت، ممکن است زوجین مجبور شوند برای حل اختلافات خود به دادگاه مراجعه کنند، که این امر میتواند مدت زمان انجام طلاق را تا چند ماه افزایش دهد. در صورتی که زوجین قصد ثبت طلاق خود را در ایران داشته باشند، باید پس از صدور صیغهی طلاق، مدارک خود را به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق در ایران ارسال کنند. مدت زمان ثبت طلاق در ایران معمولاً چند روز است.
بنابراین، میتوان گفت که مدت زمان انجام طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور میتواند از چند روز تا چند ماه متغیر باشد و نمیتوان زمان دقیقی برای آن در نظر گرفت. تنها نکتهای که میتوان با قطعیت گفت این است که حضور وکیل میتواند سرعت انجام مراحل را افزایش داده و کار شما را بسیار سادهتر کند. به همین دلیل تاکید میکنیم قبل از انجام هر کاری حتما با وکیل متخصص طلاق مشورت کنید تا هم از حقوق و تکالیف خود آگاه شوید و هم اینکه در کوتاهترین زمان بتوانید حکم طلاق را دریافت کنید.
…::: حتما مطالعه کنید: طلاق غیابی خارج از کشور [شرایط، مراحل + مدارک]:::…
جمعبندی
طلاق توافقی با توافق زوجین و معمولا بدون نیاز به طرح دعوی در دادگاه انجام میشود. اما یکی از مهمترین مدارک برای انجام این کار، توافقنامهی کتبی است که باید شامل تمامی توافقات زوجین در خصوص مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و سایر مسائل مالی و غیرمالی باشد. به همین دلیل و اهمیت جزئیات توافقنامه بهتر است که این مرحله را با حضور وکیل متخصص طلاق انجام دهید تا حقوق دو طرف به طور کامل رعایت شود. در نهایت میتوان گفت طلاق توافقی سادهترین و سریعترین روش برای جدایی است و این موضوع در مورد ایرانیان خارج از کشورهم صادق است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.