طلاق غیابی
طلاق غیابی، یکی از انواع طلاق است که در آن یکی از زوجین، بدون حضور طرف مقابل درخواست طلاق میکند. این نوع طلاق، معمولاً در مواردی اتفاق میافتد که یکی از زوجین، به هر دلیلی، از دسترس دیگری خارج شده باشد و یا قصد حضور در دادگاه را نداشته باشد. طلاق غیابی، یک موضوع حقوقی پیچیده است که دارای آثار و تبعات زیادی برای خانوادهها میباشد. به همین دلیل در این مطلب بررسی این موضوع میپردازیم و این نوع طلاق را از طرف مرد و زن به طور جداگانه بررسی میکنیم. این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی، با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است.
طلاق غیابی چیست؟
ابتدا از شما دعوت میکنم مقاله «« طلاق چیست؟ »» را برای اطلاعات دقیق تر مطالعه کنید. طلاق غیابی به طلاقی گفته میشود که یکی از زوجین، بدون حضور همسر خود در دادگاه، تقاضای طلاق را مطرح میکند. در این حالت، دادگاه با بررسی شرایط پرونده و در غیاب طرف مقابل، حکم طلاق را صادر میکند. طبق ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی، اگر خوانده به هر دلیلی در جلسهی دادگاه حاضر نشود و دفاعیهای ارائه نکند دادگاه با بررسی شرایط و در غیاب فرد، حکم را صادر میکند که به آن حکم غیابی میگویند. در مورد طلاق غیابیهم حکم دادگاه به این شکل صادر میشود. پس از صدور حکم طلاق غیابی، فرد غایب میتواند ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم، نسبت به آن اعتراض کند. در این صورت پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارسال میشود و در آنجا با بررسی مجدد پرونده، حکم طلاق تایید یا رد میشود.
شرایط طلاق غیابی
برای صدور حکم طلاق غیابی، باید شرایط زیر حاکم باشد:
- درخواست طلاق از سوی یکی از طرفین
- عدم حضور طرف مقابل در دادگاه
- ابلاغ قانونی دادخواست به طرف مقابل به طور رسمی
در صورتی که درخواست طلاق از سوی مرد باشد، وی میتواند بدون ارائهی لایحه و بدون حضور زن در جلسات دادگاه، حکم دادگاه را قطعی کند. چون همانطور که میدانیم در ایران حق طلاق با مرد است. اما اگر درخواست طلاق از سوی زن باشد، وی باید دلایل و مستندات خود را به دادگاه ارائه دهد. در ادامه این دو حالت را بیشتر توضیح میدهیم.
شرایط طلاق غیابی از طرف مرد
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق در اختیار مرد است. بنابراین، مرد میتواند بدون رضایت همسر خود، به دادگاه خانواده دادخواست طلاق دهد. اگر زن در دادگاه حاضر نشود یا لایحه ندهد، دادگاه حکم طلاق غیابی صادر میکند. برای صدور حکم نهایی طلاق غیابی از طرف مرد، شرایط زیر باید حکم فرما باشد:
- دادخواست طلاق از طرف مرد به دادگاه خانواده ارائه شود.
- دادخواست به زن ابلاغ شود.
- زن در دادگاه حاضر نشود یا لایحه ندهد.
- زن تا مدت ۲۰ روز به حکم صادر شده اعتراض نکند.
توجه داشته باشید که غیبت زن تأثیری بر حقوق مالی او ندارد. زن در هر حال، مستحق دریافت مهریه، نفقه ایام عده، نفقه معوقه و سایر حقوق مالی خود است. همچنین این موضوع تأثیری بر حضانت فرزندان ندارد. دادگاه خانواده، در مورد حضانت فرزندان طبق روال عادی تصمیمگیری میکند و در نهایت فرزندان با شخصی زندگی میکنند که از نظر قانونی صلاحیت داشته باشد.
شرایط طلاق غیابی از طرف زن
اما اگر زن قصد داشته باشد که در غیاب همسر خود حکم طلاق را دریافت کند، باید شرایط خاصی حاکم باشد که عبارتند از:
- اثبات عسر و حرج
- غیبت کامل مرد به مدت چهار سال یا بیشتر
- عدم پرداخت نفقه از سوی مرد به مدت حداقل شش ماه
در ادامه این موارد را بیشتر توضیح میدهیم.
-
اثبات عسر و حرج
عسر و حرج یعنی وضعیتی که ادامه زندگی زناشویی برای زن با سختی و مشقت همراه باشد. زن در این شرایط میتواند با ارائهی دلایل و مدارک کافی، عسر و حرج خود را به دادگاه اثبات کند. برخی از دلایل عسر و حرج عبارتند از:
- اعتیاد همسر
- ضرب و شتم
- سوء رفتار مرد با زن
- ترک زندگی توسط مرد
- ابتلای مرد به بیماریهای صعبالعلاج
- خیانت
- برقرار بودن شرایط ۱۲ گانه ضمن عقد
برای اثبات عسر و حرج، زن باید مدارک و مستندات کافی را به دادگاه ارائه دهد. این مدارک میتواند شامل شهادت شهود، گزارش پزشکی، حکم دادگاه و… باشد.
-
غیبت مرد
اگر شوهر به مدت ۴ سال یا بیشتر غیبت کند و هیچ خبری از او نباشد، زن میتواند طلاق خود را از دادگاه بگیرد. در این حالت، دادگاه شوهر را مفقودالاثر میداند و حکم طلاق غیابی را صادر میکند. توجه کنید که غیبت طولانی شوهر باید به صورت قطعی ثابت شود. برای مثال، اگر شوهر به مدت ۴ سال غیبت داشته باشد، اما در این مدت، چند بار به خانه برگشته باشد، نمیتوان او را مفقودالاثر دانست.
-
عدم پرداخت نفقه
اگر مرد به مدت ۶ ماه بدون عذر موجه نفقه را پرداخت نکند، زن میتواند طلاق بگیرد. البته برای اثبات این موضوع زن باید مدارک و مستندات کافی به دادگاه ارائه دهد. در این راه حضور وکیل متخصص طلاق میتواند کمک شایانی برای موفقیت در پرونده باشد. چون ممکن است اثبات پرداخت نکردن حقوق مالی از طرف مرد کار چندان آسانی نباشد. و فقط یک وکیل باتجربه میتواند مشکلات حقوقی احتمالی را برطرف کند.
البته این موارد در صورتی لازم هستند که زن در هنگام عقد، حق طلاق نگرفته باشد. و اگر دارای حق طلاق باشد میتواند مانند مرد برای درخواست طلاق اقدام کند و نیازی به ارائهی مدارک بیشتر نیست.
مراحل طلاق غیابی
مراحل طلاق غیابی به طور کلی شامل موارد زیر میباشد:
-
مراجعه به دادگاه و تقدیم دادخواست
اولین مرحله طلاق غیابی، مراجعه به دادگاه و تقدیم دادخواست طلاق توسط یکی از طرفین دعوی است. این دادخواست باید به دفتر دادگاه خانواده محل اقامت زوج یا زوجه تسلیم شود. در دادخواست طلاق غیابی، باید مشخصات کامل زوجین، دلایل طلاق و نشانی فرد غایب ذکر شود.
-
ابلاغ دادخواست به فرد غایب
پس از تقدیم دادخواست، دادگاه باید آن را به فرد غایب ابلاغ کند. ابلاغ دادخواست میتواند به صورت واقعی (شخصی) یا قانونی (الصاق آگهی در روزنامه یا از طریق نزدیکان) انجام شود.
-
تشکیل جلسه و صدور حکم
پس از ابلاغ دادخواست و عدم حضور فرد غایب، دادگاه جلسه رسیدگی را برگزار میکند. در این جلسه، طرف حاضر دعوی یا وکیل او باید حضور داشته باشد و دفاعیات خود را مطرح کند. اگر طرف غایب، در جلسه دادگاه حاضر نشود، دادگاه بدون حضور او، حکم نهایی طلاق را صادر میکند و این حکم تا بیست روز قابل اعتراض است.
…:::: مطالعه بیشتر :صفر تا ۱۰۰ مراحل قانونی طلاق ::::…
مدارک طلاق غیابی
برای ثبت نهایی طلاق غیابی در دفاتر طلاق باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
- مدارک هویتی
- اصل یا رونوشت سند ازدواج
- حکم دادگاه
- گواهی عدم بارداری زوجه
- شهادت دو شاهد
لازم به ذکر است که مدارک لازم برای ارائه به دادگاه با توجه به نوع پرونده و درخواست خواهان متفاوت است. مثلا اگر زن بخواهد از طریق اثبات خشونت همسر درخواست طلاق کند احتمالا لازم است که مدارک مربوط به پزشکی قانونی راهم ضمیمهی پرونده کند. در مورد شاهدانهم این نکته لازم به ذکر است که طرفین میتوانند خودشان آنها را معرفی کنند و یا با پرداخت هزینه، از دفترخانه بخواهند که این کار را انجام دهد.
…:::: مطالعه بیشتر :شرایط طلاق غیابی خارج از کشور ::::…
جمعبندی
طلاق غیابی، یک موضوع حقوقی پیچیده است که دارای تبعات زیادی برای زوجین و فرزندان آنهاست. بنابراین، توصیه میشود که در صورت تصمیم به طلاق غیابی، حتماً از مشاورهی وکیل متخصص طلاق استفاده کنید. وکیل طلاق میتواند در مواردی همچون تنظیم دادخواست، ابلاغ دادخواست به طرف مقابل، حضور و دفاع در جلسات دادگاه و پیگیری پرونده تا صدور حکم نهایی به شما کمک کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.