طلاق غیابی خارج از کشور
گاهی اوقات شرایط به گونهای پیش میرود که ازدواج به بنبست میرسد و زوجین تصمیم به جدایی میگیرند و برای طلاق به شکل قانونی اقدام میکنند. حال اگر آنها در خارج از کشور زندگی کنند، فرایند طلاق کمی پیچیدهتر میشود. در این شرایط یکی از راهها، طلاق غیابی است که در آن یکی از زوجین بدون حضور طرف دیگر، دادخواست طلاق را به دادگاه میدهد. این نوع طلاق دارای شرایط و قوانین خاصی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم و نکاتی را در مورد نحوهی اقدام برای طلاق غیابی خارج از کشور ارائه دهیم، از جمله مراحل آن، مدارک مورد نیاز و نقش وکیل در تسهیل روند قانونی. لطفا تا انتها با ما همراه باشید. این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی، با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است.
طلاق غیابی چیست؟
طلاق غیابی به طلاقی گفته میشود که یکی از طرفین در دادگاه حاضر نمیشود و در نتیجه، حکم نهایی بدون حضور او صادر میشود. این نوع طلاق به دو صورت انجام میشود:
-
طلاق غیابی از طرف مرد:
مرد میتواند با مراجعه به دادگاه خانواده، دادخواست طلاق خود را تقدیم کند. اگر همسر او در دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیهای ارائه نکند، دادگاه حکم طلاق غیابی صادر میکند.
-
طلاق غیابی از طرف زن:
همانطور که میدانیم در ایران حق طلاق با مرد است، یعنی زن باید دلایل موجهی برای درخواست طلاق داشته باشد. این دلایل در شرایط ۱۲ گانهی ضمن عقد در عقدنامه موجود است. از جمله دلایلی که زن میتواند برای طلاق غیابی از آنها استفاده کند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مفقودالاثر بودن همسر
- اعتیاد شدید همسر
- عدم پرداخت نفقه
- محکومیت همسر به حبس ابد یا حبس طولانیمدت
- ازدواج مجدد همسر بدون اجازه زن
در صورتی که دادگاه تشخیص دهد که زوجه دلایل کافی برای طلاق دارد و زوج برای دفاع در دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیهای ارائه نکند، حکم طلاق غیابی را صادر میکند.
…::: حتما مطالعه کنید : شرایط + مدراک ثبت طلاق خارج از کشور در ایران :::…
شرایط طلاق غیابی ایرانیان خارج کشور
ثبت طلاق خارج از کشور در ایرانشرایط طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران است. یعنی حق طلاق با مرد است و او میتواند با مراجعه به دادگاه همسر خود را طلاق دهد، حتی اگر همسرش در خارج از کشور باشد. دادگاه پس از بررسی مدارک و دلایل مرد، حکم طلاق را صادر میکند.
اما زن برای طلاق غیابی باید یکی از شرایط زیر را داشته باشد:
- اثبات شروط ۱۲ گانهی ضمن عقد: اگر زن بتواند ثابت کند که همسرش دارای یکی از این شرایط است میتواند از او طلاق بگیرد.
- اثبات عسر و حرج: عسر و حرج، وضعیتی است که ادامهی زندگی زناشویی برای زن با مشقت و سختی همراه باشد. اگر زن بتواند ثابت کند که ادامهی زندگی با همسرش برای او با سختی و مشقت همراه است، میتواند از او طلاق بگیرد.
مواردی که گفته شد در صورتی است که فردی که درخواست طلاق دارد ساکن ایران باشد و خوانده در خارج از ایران زندگی کند. در ادامه توضیح میدهیم که اگر فرد درخواستکننده در خارج از ایران زندگی کند چطور میتواند به طور غیابی طلاق بگیرد.
مراحل طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور
پیشنهاد میکنیم مقاله «« مراحل طلاق ایرانیان خارج از کشور »» را که قبلا منتشر کردیم را مطالعه کنید. در بخش قبل توضیح دادیم که در صورتی که فرد بخواهد درخواست طلاق دهد ولی همسرش در خارج از کشور زندگی کند چه شرایطی حکمفرماست. اما زوجین ایرانی که خارج از کشور زندگی میکنند، اگر بخواهند درخواست طلاق خود را ثبت کنند باید مراحل زیر را طی کنند:
- ابتدا باید به سامانهی میخک یا ثنا مراجعه کرده و درخواست وکیل در ایران کنند.
- سپس از طریق سامانه یک وکیل انتخاب میکنند.
- در مرحلهی بعد باید به صورت کتبی به وکیل خود وکالت دهند تا مراحل طلاق را برای آنها انجام دهد.
- وکیل طبق قانون مراحل طلاق را پیش میبرد و حکم طلاق نهایی را به کنسولگری ایران در کشور مربوطه ارسال میکند.
- در انتها کنسولگری حکم نهایی را در اختیار خواهان قرار میدهد.
مدارک طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور
به طور کلی مدارک طلاق غیابی با توجه به پرونده و دلایل طلاق میتواند متفاوت باشد اما در هر حال مدارک زیر برای ثبت درخواست در هر شرایطی الزامی میباشد:
- تصویر کارت ملی
- تصویر شناسنامه
- سند ازدواج یا رونوشت آن
*در صورتی که فرد متقاضی طلاق خود را طبق قوانین کشور محل سکونت گرفته باشد میتواند آن حکمهم ضمیمهی پرونده کند. هرچند رای دادگاه کشور خارجی دلیل بر تایید طلاق نیست اما میتواند روی شرایط دادگاه ایران تاثیرگذار باشد.
نقش وکیل در طلاق غیابی ایرانیان مقیم خارج
همانطور که گفته شد در صورتی که یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد و بخواهد به صورت غیابی از همسر خود طلاق بگیرد، باید از طریق وکیل اقدام کند. چون روند بررسی پرونده باید در ایران انجام گیرد. وکیل در این زمینه نقش مهمی ایفا میکند و میتواند به متقاضی طلاق در موارد زیر کمک کند:
- بررسی شرایط و صلاحیت متقاضی برای طلاق غیابی
- تهیه و تنظیم دادخواست طلاق غیابی
- ابلاغ دادخواست به طرف مقابل
- پیگیری پرونده در دادگاه
- دفاع از حقوق موکل در دادگاه
- آشنا کردن متقاضی با قوانین و مقررات مربوطه
- راهنمایی و اطلاعرسانی به موکل در جریان رسیدگی به پرونده
- مشاوره حقوقی در مورد حق حضانت فرزند
- مشاوره حقوقی در مورد نحوهی تقسیم اموال
اگر در خارج از کشور زندگی میکنید و تصمیم دارید به صورت غیابی از همسر خود جدا شوید قبل از هر اقدامی حتما با وکیل متخصص طلاق مشورت کنید تا از مراحل کار آگاه شوید و بتوانید تصمیمات بهتری بگیرید.
….::: حتما مطالعه کنید : قانون مهریه در خارج از کشور چیست؟ :::…
جمعبندی
طلاق غیابی یک فرآیند حقوقی طاقت فرساست که نیاز به دانش و تجربهی کافی دارد. پس اگر در خارج از کشور زندگی میکنید و تصمیم دارید به صورت غیابی از همسر خود جدا شوید، قبل از هر اقدامی حتما با وکیل متخصص طلاق مشورت کنید تا از مراحل کار آگاه شوید و بتوانید تصمیمات بهتری بگیرید. چون این راه، ساده نیست و پروندهی طلاق ممکن است پیچیدگیهای حقوقی زیادی داشته باشد. علاوه بر این طلاق غیابی میتواند تأثیر زیادی بر زندگی شما داشته باشد. مثلا ممکن است منجر به از دست دادن حق حضانت فرزند، یا تقسیم نامناسب اموال شود. بنابراین، مهم است که قبل از هر اقدامی، تمام جوانب قضیه را در نظر بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.