الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده
تنظیم سند آخرین و مهمترین مرحله در معاملات ملکی است که به شکل رسمی و قانونی، مالکیت را از شخصی به شخصی دیگر منتقل میکند. برای این کار خریدار و فروشنده متعهد میشوند که در زمان خاص برای تنظیم سند در دفترخانهی ثبت اسناد حضور پیدا کنند. اما اگر هنگام معامله و قبل از تنظیم سند رسمی فروشنده فوت کند باید چه کنیم؟ قانون برای این شرایط چه پیشبینیهایی انجام داده و چه راهکاری ارائه داده است؟
این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج با تخصص وکیل ملکی در کرج تهیه شده است و در آن به این موضوع میپردازیم و شرایط فوت مالک قبل از انتقال سند را بررسی میکنیم. همچنین مراحل دعوای الزام به تنظیم سند را توضیح میدهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
شرایط الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده چیست؟
الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده، یکی از دعاوی حقوقی است که خریدار ملک میتواند علیه وراث فروشنده طرح کند. در صورتی که فروشنده قبل از تنظیم سند رسمی فوت کند، بازماندگان او ملزم به انجام این کار و انتقال ملک به نام خریدار هستند. به شما پیشنهاد میکنیم مقاله «« الزام به تنظیم سند رسمی ملک »» را که قبلا منتشر کردیم را مطالعه کنید.
در این شرایط وقتی خریدار برای تنظیم سند رسمی اقدام میکند دو حالت وجود دارد:
- متوفی دارای ورثه است
- متوفی ورثهای ندارد
- اگر متوفی وارث داشته باشد، خریدار باید از طریق درخواست انحصار وراثت اقدام کند. انحصار وراثت یک فرآیند قانونی است که توسط دادگاه انجام میشود و هدف آن مشخص کردن ورثهی متوفی و میزان سهم هر یک از آنهاست. این مرحله ممکن است زمانبر باشد چرا که وارثان باید قبل از انتقال سند، مراحل حقوقی از جمله پراخت مالیات بر ارث و تقسیم ارث را انجام دهند. پس از صدور گواهی انحصار وراثت، خریدار میتواند با ارائهی این گواهی و حکم دادگاه به دفتر اسناد رسمی، سند را تنظیم کند. پیشنهاد میکنم مقاله «« برای انحصار وراثت کجا برویم؟ »» را که قبلا منتشر کردیم را مطالعه کنید.
- اگر متوفی وارث نداشته باشد، دادگاه یک مدیر ترکه برای اموال متوفی مشخص میکند. مدیر ترکه شخصی است که ادعا و مدارک خریدار را بررسی میکند و در صورت تایید برای انتقال سند رسمی به نام او اقدام میکند.
برای تعیین مدیر ترکه، خریدار باید مدارکی مانند اصل و کپی مبایعهنامه، اصل و کپی گواهی فوت متوفی و اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خود را به دادگاه ارائه دهد.
اگر در هنگام عقد قرارداد با فوت فروشنده مواجه شدید ، سعی کنید هرچه زودتر اقدام کنید، چون امکان دریافت سند رسمی بیشتر است و با گذر زمان ممکم است روند رسیدگی طولانیتر شود. و حتما با یک وکیل مشورت کنید. روند دعوای تنظیم سند رسمی ممکن است پیچیده و طولانی باشد. به همین دلیل وکیل متخصص به شما کمک میکند تا از اقدامات و حقوق خود آگاه شوید.
…:::: حتما مطالعه کنید : راهکار اثبات مالکیت و الزام به تنظیم سند رسمی ::::….
فوت مالک قبل از انتقال سند
در صورت فوت مالک قبل از انتقال سند، خریدار باید با وراث مالک تماس بگیرد و آنها را از معامله مطلع کند. سپس آنها باید تصمیم بگیرند که آیا می خواهند ملک را به فروش برسانند یا آن را نگه دارند. اگر وراث تصمیم به فروش ملک بگیرند، خریدار باید با آنها قراردادی امضا کند که مالکیت قانونی ملک را به او منتقل میکند. و اگر تصمیم به نگه داشتن ملک بگیرند، خریدار شاید قصد همکاری داشته و بخواهد معامله را لغو کند. با این حال، اگر قراردادی امضا شده باشد که شخص در آن متعهد به خرید ملک شده است، یا به هر دلیلی قصد لغو معامله را نداشته باشد باید مراحل قانونی که در بالا توضیح دادیم را طی کند.
در صورت فوت مالک قبل از انتقال سند، بسیار مهم است که با یک وکیل مشورت کنید تا مطمئن شوید که از حقوق خود آگاه هستید. همچنین نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- با وراث مالک تماس بگیرید و آنها را از معامله مطلع کنید.
- از ورثه بخواهید تا گواهی انحصار وراثت را ارائه دهند. این گواهی نشان می دهد که آنها مالک قانونی ملک هستند.
- از وراث بخواهید تا گواهی پایان مالیات بر ارث را ارائه دهند. این گواهی نشان می دهد که مالیات بر ارث پرداخت شده است.
- بدون مشورت با وکیل اقدامی نکنید.
…:::: حتما مطالعه کنید : راهنمای کامل الزام به تنظیم سند ملک قولنامه ای ::::….
دعوای الزام به تنظیم سند
دعوای الزام به تنظیم سند، نوعی دعوای حقوقی است که در آن شخصی که ملکی را خریداری کرده است، از فروشنده می خواهد که سند رسمی ملک را به نام او کند. این دعوا زمانی مطرح می شود که فروشنده علیرغم تعهد خود، از انجام این کار خودداری میکند. یکی از این شرایط میتواند فوت فروشنده باشد. در این صورت شخص باید برای تنظیم سند رسمی به دادگاه مراجعه کند.
برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند، خریدار باید مدارکی را ارائه دهد که نشان دهد که قرارداد بین او و فروشنده منعقد شده. همچنین فیشهای پرداختی به فروشنده را ارائه دهد. و در نهایت باید ثابت کند که فروشنده فوت کرده و مدارک لازم از جمله گواهی فوت فروشنده را به دادگاه ارائه کند.
اگر دادگاه حکم به نفع خریدار دهد، وراث فروشنده ملزم خواهند بود که سند رسمی ملک را به نام خریدار تنظیم کند.
…:::: حتما مطالعه کنید : موانع الزام به تنظیم سند رسمی ::::….
الزام به تنظیم سند به طرفیت وراث
در موضوع الزام به تنظیم سند به طرفیت وراث، خریدار باید ثابت کند که با فروشنده قرارداد خرید ملک را منعقد کرده است و او متعهد شده است که سند رسمی ملک را به نام خریدار تنظیم کند. اگر خریدار بتواند این ادعاها را ثابت کند، دادگاه می تواند حکم الزام وراث به تنظیم سند را صادر کند.
برای طرح این دعوی ، خریدار باید دادخواستی را به دادگاه تقدیم کند و در آن مشخصات خود، مشخصات ملک و قرارداد خرید و فروش ملک را ذکر کند. خریدار همچنین باید ادعا کند که فروشنده متعهد شده است که سند رسمی ملک را به نام خریدار تنظیم کند و وراث او از انجام این تعهد خودداری کردهاند.
پس از طرح دعوا، دادگاه یک جلسه رسیدگی تعیین می کند. در این جلسه، خریدار و ورثهی فروشنده باید حضور داشته باشند و مدارک خود را ارائه دهند. دادگاه پس از بررسی مدارک، رای خود را صادر می کند. اگر دادگاه رای به نفع خریدار صادر کند، بازماندگان ملزم خواهند بود که سند رسمی ملک را به نام خریدار تنظیم کنند.
دعوای الزام به تنظیم سند به طرفیت وراث، یک دعوای حقوقی پیچیده است و باید توسط یک وکیل متخصص در این زمینه پیگیری شود. اگر شما خریدار ملکی هستید که فروشنده از تنظیم سند رسمی به نام شما خودداری کرده است، باید با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت کنید تا از حقوق خود مطلع شوید.
…:::: حتما مطالعه کنید : الزام به تنظیم سند ملک بدون سند ::::….
جمعبندی
در این مطلب موضوع الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده را بررسی کردیم و شرایط مختلف آن را توضیح دادیم و بررسی کردیم که خریدار و ورثهی فروشنده، پس از فوت چه وظایفی دارند و چه اقداماتی باید انجام دهند. اگر در این مورد سوال یا ابهامی دارید میتوانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
سلام پدر من قبل از فوت یک قطعه زمین ۱۰۰ متر مربع را با خواهر من قولنامه کرده و ثمن معامله را به عنوان ارث قید کرده و مبلغی رد و بدل نشده . ایا شخص زنده میتواند به توسط قولنامه ارث معامله کند؟ یعنی ثمن معامله را ارث اعلام کند؟
سلام وقت بخیر خیر نمیشه ثمن المعامله رو ارث قرار داد چون ارث بعد از فوت محقق میشود.
سلام
تفویض وکالت برای قبل سال ۹۲ بوده
مالک بعد از سه دست چرخید از فروشنده با مبایعه نامه تفویض وکالتی خریداری شده
والزام به سندی درکار نبوده و ثمن معامله پرداخت کل مبلغ که پرداخت شده وکوتاهی از خریدار به دلایلی بوده وطبق قانون بعد از فوت مالک یا فروشنده اسناد وکالت باطل میباشد واگر هردو فوت شده یا اینکه فروشنده زنده اما مالک فوت شده باشد وباتوجه الزام به سندی درکار نبوده نحوه طرح دعوی برای الزام به سند وراث باید چگونه تنطیم شود
سلام
تفویض وکالت برای قبل سال ۹۲ بوده
مالک بعد از سه دست چرخید از فروشنده با مبایعه نامه تفویض وکالتی خریداری شده
والزام به سندی درکار نبوده و ثمن معامله پرداخت کل مبلغ که پرداخت شده وکوتاهی از خریدار به دلایلی بوده وطبق قانون بعد از فوت مالک یا فروشنده اسناد وکالت باطل میباشد واگر هردو فوت شده یا اینکه فروشنده زنده اما مالک فوت شده باشد وباتوجه الزام به سندی درکار نبوده نحوه طرح دعوی برای الزام به سند وراث باید چگونه تنطیم شود
باسلام
بنده ملکی را خریداری کرده ام که داری سند ثبتی میباشد به نام متوفی که بعد از فوت ایشان انحصار وراثت شده و مالیات بر ارث هم پرداخت شده و وارثان با رضایت کامل به صورت مبایعه نامه آن ملک را فروخته اند که از سال ۱۳۸۰ تا الان بعد از چند بار خرید و فروش من ان را خریده ام و می خواهم سند را به نام خودم بزنم .اگر وارثان از این کار امتناع کنند من بایستی چگونه اقدام کنم البته درتمامی قول نامه ذکر شده است که هر گاه خریدار بخواهد سند را به نام خود بزند وارثان ملزم به تنظیم برای خریدار هستند.
من دو قطعه زمین که در کنارهم بودند در بنگاه معامله کردم که قرار شد فروشنده درتاریخ معین وکالت به من بده برای انتقال سند ولی متوجه شدیم فروشنده خودش هم وکالت از فروشنده قبلی داشته که اون فوت شده و عملا فروشنده یکی از زمینهایباطل شده .پیش ورثه رفتم که ۸نفر بودن ولی ۴نفر حاضر به همکاری نشدن وطلب پول کردن .حالا با این مسأله این دعوی مالی هست یا غیر مالی وآیا شکایت بکنم بهتره یا مبلغ ۵۰,میلیون که مطالبه کردن رو بپر دازم؟ با تشکر
سلام. پدر من قبل از فوت یک خانه بصورت وکالتی خریداری کردند. این خانه دو مالک قبل از پدرم داشته. پدرم دو وکالت نامه از هر دو مالک قبلی دارد و با مالک دوم هم یک قولنامه رسمی مبنی بر اینکه این خانه رو از مالک دوم خریدن تنظ
یم کردن. پدرم که فوت شدند ما تقاضای انحصار وراثت دادیم وبرگه حصر رو دریافت کردیم ولی از اونجایی که پدرم خانواده اولی هم دارند که اونها راضی به اجرای تقسیم ترکه نمیشن هنوز تکلیف اموال پدرم مشخص نشده. چون با تقسیم ترکه اونها مغازه پدرم رو از دیت میدن و پدرم قبل از فوت یک وصیت نامه با حضور شهود در منزل ما تنظیم کردن که به ثبت رسمی نرسید ولی خانواده اول پدرم به هیچ وجه حاضر به کنار آمدن با ما نیستند و فقط میگن باید همینجور باقی بمونه. حالا خانه ما در طرح کلید به کلید خانه های فرسوده قرار گرفته و ما نمیدونیم باید چکار کنیم. لطف میکنید راهنمایی کنید؟