سریع ترین راه طلاق چیست؟
اگر کسی قصد جدایی از همسر خود را داشته باشد احتمالا از خود میپرسد سریع ترین راه طلاق چیست؟ چون هیچکس دوست ندارد درگیر روند خسته کننده و فرسایشی طلاق شود و همه ترجیح میدهند که کارشان تا جای ممکن در کوتاهترین زمان ممکن به انجام برسد. در این مطلب به این موضوع میپردازیم و سریعترین راه طلاق برای زن و مرد را به طور جداگانه بررسی میکنیم. همینطور نگاهی به دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن و مرد میاندازیم. چون برای اینکه بفهمیم سریعترین راه طلاق چیست باید با این دلایل آشنا باشیم. این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطااللهی با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است. تا پایان با ما همراه باشید.
سریع ترین روش طلاق
اگر بخواهیم خیلی ساده به این سوال پاسخ دهیم باید بگوییم سریعترین راه طلاق برای زوجین طلاق توافقی است. چون در طلاق توافقی هر دو طرف بر سر حقوق مادی و معنوی اتفاق نظر دارند و فقط باید مراحل اداری را سپری کنند که معمولا اکثر این مراحل را به وکیل باتجربه طلاق میسپارند.. به همین دلیل است که طلاق توافقی سریع ترین راه ممکن برای طلاق میباشد.
موارد زیر از مزایای طلاق توافقی هستند:
- سرعت انجام کار
- عدم تشکیل پروندههای زیاد در دادگاه
- عدم مراجعهی مکرر زوجین به دادگاه
- زمان کمتر برای صدور حکم طلاق
- آرامش بیشتر و استرس کمتر در طول روند طلاق
برای آشنایی بیشتر مقالهی «« طلاق توافقی چیست؟ »» را مطالعه کنید.
اما موضوع خیلی وقتها به همین سادگی نیست و زوجین برای طلاق به توافق نمیرسند. گاهی اوقات یکی از طرفین خواستار جداییست و طرف دیگر مخالف. خیلی از زندگیها به این دلیل به طلاق میانجامد که یا زن یا مرد از زندگی مشترک خسته شده و ترجیح میدهد جدا شود. در این شرایط سریع ترین راه طلاق چیست؟ اگر کسی دیگر نخواهد با همسرش زندگی کند و نتواند او را راضی به جدایی کند باید چه کند و سریع ترین راه طلاق برای او چیست؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
…:::: حتما مطالعه کنید : طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ ::::…
سریع ترین راه طلاق از طرف زن
همانطور که میدانیم در ایران حق طلاق با مرد است و زن اگر به صورت یک طرفه خواستار جدایی باشد باید دلیل محکمه پسند داشته باشد. البته در صورتی که حق طلاق نداشته باشد.
با این شرایط سریع ترین راه طلاق از طرف زن چیست؟ جواب ساده است. داشتن حق طلاق در عقدنامه. اگر زن در هنگام ازدواج حق طلاق گرفته باشد و در عقدنامه ثبت شده باشد میتواند به راحتی برای طلاق اقدام کند و به صورت یکطرفه درخواست طلاق دهد. در این شرایط زن نیازی به رضایت همسر ندارد. گاهی اوقات در هنگام عقد، زن به صورت مشروط از حق طلاق برخوردار میشود. یعنی زن در هنگام عقد قبول میکند که از شرایطی مثل مبلغی از مهریه یا کل آن صرف نظر کند تا بتواند به صورت یکطرفه از همسر خود جدا شود. یا مثلا در صورت طلاق از طرف زن، حضانت فرزندان با مرد خواهد بود. البته این موارد فقط مثالهایی از این مورد است و حق طلاق زن در عقد نامه میتواند شامل شروط مختلفی باشد. ولی اگر زن حق طلاق نداشته باشد مسیر سختتری برای طلاق خواهد داشت. در این صورت اگر نتواند مرد را راضی به طلاق توافقی کند، یا باید عسر و حرج را ثابت کند و یا یکی از بندهای دوازده گانهی موجود در عقدنامه که نشان میدهند ادامهی زندگی برای زن امکانپذیر نیست.
لازم به ذکر است زن به هر روشی که اقدام به طلاق کند با داشتن وکیل طلاق خبره و با تجربه میتواند روند کار خود را در زمان کوتاهتری سپری کند. پس با توجه به شرایط مختلف میتوان گفت سریع ترین راه برای طلاق از طرف زن این است که امور خود را به وکیل طلاق بسپارد. مخصوصا در شرایطی که نیاز به دلیل محکمه پسند داشته باشد. اما حتی اگر زوجه از حق طلاقهم برخوردار باشد بازهم یک وکیل خوب میتواند زمان انجام کارها را به حداقل برساند. بنابراین نقش وکیل در طلاق توافقی را جدی بگیرید و حتما قبلا از هر نوع اقدامی از یک وکیل درجه یک مشورت بگیرید.
…:::: حتما مطالعه کنید : مدارک لازم برای درخواست طلاق چیست؟ ::::…
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
همانطور که گفته شد زن در صورت نداشتن حق طلاق و رضایت همسر خود برای طلاق توافقی باید دلایل محکمه پسندی داشته باشد. دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن شامل مواردی هستند که نشان دهند ادامهی زندگی مشترک برای او میس نیست و باعث آسیب به زوجه خواهد شد.
ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی در این مورد میگوید: در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود.
تبصره: عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد:
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
- ضرب وشتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.
همینطور که میبینیم قانون عسر و حرج را به همین پنج مورد محدود نکرده و در صورتی که دادگاه این موضوع را به هر شکلی ثابت کند، زن میتواند طلاق بگیرد.
…:::: حتما مطالعه کنید : لیست دفاتر ازدواج و طلاق در کرج ::::…
شرطهایی هم در عقدنامه وجود دارند که اگر زوجه بتواند آنها را اثبات کند میتواند حکم طلاق بگیرد. این شروط عبارتند از:
- استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
- سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.
- ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
- جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
- محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به پنج سال یا بیشتر باز داشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.
- زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند، تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
- محکومیت قطعی زوج در اثرارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد و تعزیر در اثرارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت وشئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف وموازین دیگر با دادگاه است.
- در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.
- در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
- زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.
پیشنهاد میکنیم مقالهی « مراحل قانونی طلاق » را مطالعه کنید.
…:::: حتما مطالعه کنید : برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟ + هزینه های طلاق ۱۴۰۲ ::::…
سریع ترین راه طلاق از طرف مرد
همهی ما میدانیم که حق طلاق در ایران برای مرد است. یعنی اینکه مرد میتواند بدون رضایت همسر خود او را طلاق دهد و برای این کار باید مراحل اداری را طی کند.
ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی در این مورد میگوید: مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
لازم به ذکر است که برای طلاق از طرف مرد انجام کلیهی مراحل قانونی از جمله شرکت در جلسات مشاوره قبل از دادگاه و دریافت گواهی عدم سازش الزامی میباشد. و درست است که طلاق حق قانونی مرد است ولی انجام آن باید با تعیین تکلیف حقوق مادی و معنوی زن انجام شود.
…:::: حتما مطالعه کنید : دادگاه طلاق چند جلسه است؟ ::::…
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد
همانطور که در بالا اشاره شد مرد میتواند با رعایت قانون همسر خود را طلاق دهد. اما برای این کار پرداخت کلیهی حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرتالمثل و نهله الزامی میباشد. پس شاید گفت اصلی ترین موضع برای طلاق از طرف مرد با استفاده از حق قانونی، وضعیت مالی اوست. مرد باید تضمین کند که میتواند شروط مالی طلاق را اجرا کند.
با تمام اوصاف مرد برای اینکه دادگاه خانواده را قانع کند باید دلیلی قانعکننده داشته باشد. موارد زیر دلایلی هستند که میتواند دادگاه را مجاب کند که حکم طلاق را صادر کند:
- اعتیاد زوجه
- ناباروری زوجه
- حبس طولانی مدت زوجه
- بیماری لاعلاج
- خیانت همسر
- و …
این موارد مثالهایی بود که مرد میتواند از آنها برای طلاق استفاده کند.
…:::: حتما مطالعه کنید : طلاق چیست؟ ::::…
کلام آخر
سریعترین راه طلاق ، طلاق توافقی است. همانطور که در این مطلب خواندیم اگر زوجین برای جدایی توافق نداشته باشند چالشهای مختلفی برای طلاق خواهند داشت. و از آنجایی که کسانی که تصمیم به جدایی دارند به دنبال سریع ترین راه برای طلاق هستند، بهتر است که از قبل بر سر مسائل مختلف توافق کنند. در این صورت زن و مرد میتوانند با داشتن وکیل طلاق باتجربه بیشتر امور خود را به شکل غیرحضوری انجام دهند و استرس کمتری را در طول فرایند طلاق تجربه کنند.