فروش مال غیر
فروش مال غیر زمانی محقق میشود که کسی بدون اینکه مجوز قانونی داشته باشد اموال شخص دیگری را بفروشد.
این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی با تخصص وکیل ملکی در کرج در این مقاله به این موضوع میپردازیم. ابتدا فروش مال غیر را تعریف میکنیم و شرایط تحقق آن را بررسی میکنیم. سپس ارکان آن را بررسی میکنیم و به شما میگوییم که قانون برای این جرم چه مجازاتی در نظر گرفته. در نهایت یک نمونه شکواییه برای طرح دعوی به شما ارائه میکنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
تعریف فروش مال غیر در قانون
مطابق ماده ۱ قانون راجع به فروش و انتقال مال غیر، مصوب ۱۳۰۸، هر کس مال غیر را به عنوان مال خود بفروشد یا قصد فروش آن را داشته باشد، مجرم است. در متن این ماده آمده است که :
کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب و مطابق ماده ۲۳۸ قانون عمومی محکوم میشود. و همچنین است انتقالگیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبتاسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید معاون جرم محسوب خواهد شد.
هر یک از دوائر و دفاتر فوق مکلفند درمقابل اظهاریه مالک رسید داده آن را بدون فوت وقت به طرف برسانند.
جرم فروش مال غیر
جرم فروش مال غیر شامل سه رکن اصلی است که باید در دادگاه اثبات شوند. این سه رکن عبارتند از:
-
رکن قانونی:
طبق قانون مجازات اسلامی، تا زمانی که قانونگذار عملی را جرم نداند، آن عمل شامل مجازات نمیشود. اما در مورد فروش مال غیر، به طور صریح در قانون اشاره شده که این عمل کلاهبرداری و جرم محسوب میشود. در واقع رکن قانونی همان قانونی است که در بالا ذکر شد.
-
رکن مادی:
رکن مادی این جرم، هر اقدامی است که با این هدف انجام میشود. هر مدرکی که نشان از منتقل شدن مال غیر به شخصی دیگر باشد به عنوان رکن مادی محسوب میشود.
-
رکن معنوی:
رکن معنوی این جرم، سوء نیت است. سوء نیت زمانی محقق میشود که فروشنده بداند که مالک مال نیست و با این حال قصد دارد مال را به دیگری بفروشد.
…:::: حتما مطالعه کنید : راهکار اثبات فروش مال غیر ::::…
فروش مال غیر چیست؟
فروش مال غیر، انتقال مالکیت یک مال به دیگری بدون داشتن حق و مجوز قانونی برای این کار است. در این جرم، فرد مرتکب به عمد و با سوء نیت، مالی که صاحب آن شخص دیگری است میفروشد و از این طریق، کسب سود میکند. این جرم میتواند در مورد هر نوع مال منقول یا غیرمنقولی اتفاق بیفتد.
به عنوان مثال، اگر فردی بدون داشتن سند مالکیت یا رضایت صاحب ملک، آن ملک را به دیگری بفروشد، مرتکب جرم فروش مال غیر شده است. یا اگر فردی یک خودروی اجارهای را به دیگری بفروشد، باز هم مرتکب این جرم شده است. درضمن باید بدانید که اگر فرد خریدار آگاه باشد که فروشنده مالک اصلی نیست و همچنان اقدام به خرید کند معاون جرم محسوب شده و مشمول مجازات قانونی میشود.
مصادیق فروش مال غیر بسیار متنوع هستند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- فروش ملک
- فروش خودرو
- فروش سهام
- فروش حق سرقفلی
این موارد فقط چند نمونه هستند و در صورت فروش هر کدام اگر ثابت شود که فروشنده مالک قانونی نبوده است مطابق قانون، جرم محسوب میشود.
…:::: حتما مطالعه کنید : قوانین پیش فروش آپارتمان چیست؟ ::::…
مجازات فروش مال غیر
جرم فروش مال غیر زمانی محقق میشود که شخصی بدون داشتن مجوز قانونی، مال یک فرد را به شخص دیگری منتقل کند.
عناصر این جرم عبارتند از:
-
مال غیر:
مال موضوع این جرم میتواند عین یا منفعت مال باشد. عین مال، خود مال است و منفعت مال، استفادهای است که از مال میتوان کرد. بنابراین، فروش یک خودرو یا یک خانه، انتقال عین مال و اجاره دادن آنها، انتقال منفعت مال است.
-
انتقال مال:
انتقال مال به معنای تغییر مالکیت مال است. این انتقال میتواند از طریق عقد بیع، صلح، هبه، اجاره و سایر عقود تملیکی انجام شود.
-
علم به عدم مالکیت:
مرتکب جرم فروش مال غیر باید هنگام انتقال مال، از عدم مالکیت خود نسبت به آن آگاه باشد. اگر مرتکب تصور کند که مالک مال است یا حق قانونی برای انتقال مال دارد، مجرم محسوب نمیشود.
-
سوءنیت:
مرتکب جرم فروش مال غیر باید قصد انتقال مال غیر را داشته باشد. اگر مرتکب به اشتباه مال غیر را منتقل کند، جرم محقق نمیشود.
« مجازات جرم فروش مال غیر عبارت است از حبس از یک تا هفت سال و جزای نقدی معادل مالی که اخذ شده است. علاوه بر مجازات اصلی، مجرم باید خسارت وارد شده به مالک را نیز جبران کند. اگر مرتکب از کارکنان دولت باشد، به انفصال ابد از خدمات دولتی محکوم خواهد شد. »
…:::: حتما مطالعه کنید : قوانین مشارکت در ساخت چیست؟ ::::…
نمونه شکواییه فروش مال غیر
برای تنظیم شکواییه بهتر است که با وکیل متخصص مشورت کنید. با این حال ما در این بخش نمونهای برای آشنایی بیشتر به شما ارائه میکنیم:
شاکی: مشخصات کامل
مشتکی عنه: مشخصات کامل
موضوع شکایت: فروش مال غیر
تاریخ و محل وقوع جرم: …./…./…… بنگاه ……..
دلایل و منضمات: شهادت شهود- سند مالکیت- مبایعه نامه تنظیمی
شرح شکایت:
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب
اینجانب، ….. ……..، فرزند………..، به کد ملی …………، به موجب سند مالکیت شماره…………، مالک ۶ دانگ ملک مسکونی……….. به آدرس ………… با پلاک فرعی ………… و اصلی ……………. بوده و در مورخ …/……/…….. سند مالکیت خود را به جهت سفر، به امانت، در اختیار مشتکی عنه گذارده که متاسفانه، ایشان، در مورخ ……../………./……… بدون اذن اینجانب، با یک وکالت نامه جعلی، اقدام به فروش ملک فوق الذکر، نموده و بدین ترتیب، موجبات زیان بنده را فراهم آورده اند.
لذا به موجب این شکواییه، تقاضای تعقیب و رسیدگی به جرم رخ داده و صدور حکم مجازات در حق ایشان، مستدعی است.
تصویر زیر نیز نمونهی دیگری از شکواییه برای فروش مال غیر است.
…:::: حتما مطالعه کنید : ویژگی های وکیل امور ملکی چیست؟ ::::…
جمعبندی
فروش مال غیر یک جرم کیفری است که در آن فرد بدون داشتن مجوز قانونی، مال متعلق به دیگری را میفروشد. پروندههای مربوط به این جرم ممکن است که پیچیدگیهای زیادی داشته باشد و همچنین پیامدهای جدی برای مرتکب و خریدار داشته باشد. به همین دلیل اگر شما قربانی فروش مال غیر شدهاید، باید فوراً با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت کنید چون میتواند به شما در اثبات جرم، جبران خسارت و بازیابی مال کمک کند. و به دلیل آشنایی با جزئیات قانونی این کار را در سریعترین زمان ممکن انجام میدهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.