طلاق توافقی و مهریه
همانطور که میدانیم در طلاق توافقی زن و مرد باهم بر سر مسائل مادی و حقوقی تفاهم دارند و به همین دلیل این نوع طلاق سادهترین و سریعترین روش جدایی میباشد. زوجین حتی در برخی موارد حاضرند از برخی حقوق مادی و معنوی خود صرفنظر کنند تا به این شکل طلاق بگیرند. یکی از مهمترین موضوعات در طلاق توافقی مسالهی مهریه و نحوهی پرداخت آن است. این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری در کرج صادق عطاالهی، با تخصص وکیل طلاق در کرج تهیه شده است، در این مطلب میخواهیم در مورد این موضوع صحبت و شرایط پرداخت آن را بررسی کنیم. همچنین شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع و طلاق بائن را به طور جداگانه بررسی میکنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
مهریه یکی از حقوق قانونی زن در عقد نکاح است. در طلاق توافقی، زوجین با توافق یکدیگر به طلاق رضایت می دهند. در این صورت، مهریه نیز باید مطابق با توافق آنها تعیین شود. در واقع یکی از مهمترین بندهای توافقنامهی رسمی به همین موضوع و نحوهی پرداخت آن اختصاص دارد و زن و مرد باید تمام جزئیات مربوط به ارزش مهر و نحوهی گرفتن آن را در توافقنامه ثبت کنند. نقش وکیل در طلاق توافقی را نادیده نگیرید و بهتر است که در این راه از وکیل متخصص طلاق کمک گرفته شود تا حقوق دو طرف به درستی رعایت شود.
شرایط تعیین مهریه
تعیین مهریه در طلاق توافقی باید طبق شرایط زیر باشد:
-
توافق زوجین:
شرط اصلی تعیین مهریه در طلاق توافقی، توافق زوجین است. میزان مهریه، نحوهی پرداخت آن و سایر شرایط مهریه باید با هماهنگی دو طرف مشخص شود.
-
عدم ممنوعیت قانونی:
مهریه باید مطابق با قوانین و مقررات جاری کشور باشد. بنابراین، زوجین نمی توانند در مورد مهریه توافقی داشته باشند که خلاف قانون باشد.
-
توان پرداخت مرد:
مهریه باید به گونه ای تعیین شود که مرد توان پرداخت آن را داشته باشد. در صورت عدم توان پرداخت مهریه، مرد می تواند به دادگاه مراجعه کند و تقاضای اعسار کند.
-
بخشش مهریه:
در طلاق توافقی زن میتواند تمام مهریه و یا بخشی از آن را ببخشد ولی هر تصمیمی که بگیرد باید به طور دقیق در توافقنامه ذکر شود.
…::: حتما مطالعه کنید: برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟ :::…
گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی
اگر اطلاعات کافی در مورد طلاق توافقی ندارید، پیشنهاد میکنیم که مقاله «« طلاق توافقی چیست؟ »» راه که قبلا منتشر کردیم مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در مورد این نوع طلاق پیدا کنید. اما در طلاق توافقی، زن میتواند مهریه خود را به صورت کامل یا بخشی از آن را دریافت کند. البته این موضوع به توافق زوجین بستگی دارد و در صورتی که در مورد مهریه توافقی نداشته باشند، دادگاه با توجه به شرایط مالی شوهر و سایر عوامل، آن را تعیین میکند.
در طلاق توافقی، زن و مرد میتوانند در مورد مهریه به یکی از روشهای زیر توافق کنند:
- پرداخت کامل مهریه توسط مرد: در این صورت، زن تمام مهریه خود را به طور یکجا یا به صورت اقساط از مرد دریافت میکند.
- بخشش مهریه توسط زن: در این صورت، زن مهریه خود را به مرد میبخشد و مرد نیز با طلاق زن موافقت میکند.
- توافق جدید بر سر میزان مهریه: در این صورت، زن و مرد مبلغی کمتر از مهریهی اصلی را به عنوان مهریه توافقی تعیین میکنند. در واقع زن مقداری از مهریهی خود را میبخشد.
…::: حتما مطالعه کنید: شرایط اقساط مهریه چیست؟ :::…
برای گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی دو حالت وجود دارد:
-
زن از قبل از همسر خود چک گرفته
در صورتی که زن قبل از طلاق از همسر خود چک گرفته باشد، میتواند در صورت عدم پرداخت مهریه توسط همسر، با مراجعه به دادگاه، اقدام به وصول چک کند. در این صورت، دادگاه با صدور حکمی، زوج را مکلف به پرداخت مهریه به زوجه میکند.
-
زن از قبل از همسر خود چک نگرفته
در صورتی که زن قبل از طلاق از همسر خود چک نگرفته باشد، میتواند به دو طریق مهریه خود را مطالبه کند:
-
توافق با همسر
زن میتواند با همسر خود توافق کند که مهریهی خود را به صورت نقدی یا اقساطی دریافت کند. در این صورت، زوج متعهد میشود که مهریه را طبق توافق به زوجه پرداخت کند.
-
مراجعه به دادگاه
در صورتی که زوج از پرداخت مهریه خود امتناع کند، زن میتواند با مراجعه به دادگاه، مهریه خود را مطالبه کند. در این صورت، دادگاه با صدور حکمی، زوج را مکلف به پرداخت مهریه به زوجه میکند. و در صورت عدم همکاری مرد، حکم به توقیف اموال او میدهد.
…::: حتما مطالعه کنید: لیست مدارک لازم برای درخواست طلاق :::…
بخشیدن مهریه در طلاق توافقی
بخشش مهریه در طلاق توافقی، یکی از روشهای رایج برای تسهیل روند طلاق است. در این روش، زوجه مهریه خود را به صورت کامل یا بخشی از آن را میبخشد. اما این کار باید به صورت کتبی و در قالب توافقنامهی رسمی انجام شود و این سند باید در دفترخانهی اسناد رسمی تنظیم شود و توسط زوجه و زوج امضا شود. بخشش مهریه میتواند به دو صورت انجام شود:
-
اقرار به وصول مهریه:
در این روش، زوجه اعلام میکند که مهریه خود را به صورت کامل یا بخشی از آن دریافت کرده است.
-
هبه مهریه:
در این روش، زوجه مهریه خود را به به عنوان هدیه میبخشد.
در حالت اقرار به وصول مهریه، زن امکان بازگشن از نظر خود را ندارد و دیگر نمیتواند مهریهی خود را مطالبه کند. اما در حالت دوم یعنی هبهی مهریه قانونگذار شرایط خاصی را در نظر گرفته که زن میتواند دوباره برای گرفتن مهریه اقدام کند. چون طبق قانون اگر شخصی مال خود را به شخص دیگری ببخشد میتواند در صورت پشیمانی آن را مطالبه کند. در این صورت اگر زن به صورت بذل مهریه اقدام به بخشش کرده باشد میتواند در آینده در صورت پشیمانی برای گرفتن مهریه اقدام کند.
…::: حتما مطالعه کنید: مراحل طلاق توافقی بدون وکیل :::…
شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع
طبق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی ایران، طلاق خلع آن است که زن به واسطهی کراهتی که از شوهر دارد، در مقابل مالی که به شوهر میدهد، طلاق بگیرد، اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.
از آنجایی که ماهیت این نوع طلاق کراهت زن از همسر خود و قصد تمام و کمال برای جدایی میباشد، با بخشش مهریهی خود روند انجام کار را سریعتر میکند. با این حال اگر بعد از این تصمیم پشیمان شد و قصد دریافت مهریهی خود را داشت طلاق به شکل رجعی در میآید. یعنی همسر او حق بازگشت به زندگی مجدد را خواهد داشت و میتواند به شکل قانونی برای این موضوع اقدام کند. به طور کلی میتوان گفت که طلاق خلع بیشتر به شکل بائن انجام میشود و معمولا پس از انجام آن زن و مرد به طور کامل از یکدیگر جدا میشوند و قصدی برای بازگشت ندارند.
…::: حتما مطالعه کنید: طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ :::…
گرفتن مهریه بعد از طلاق بائن
قوانین طلاق و مهریه در ایران، طلاق به دو نوع بائن و رجعی تقسیم می شود. طلاق بائن طلاقی است که در آن رابطه زوجین با یکدیگر به صورت کامل قطع می شود و مرد حق رجوع به زن را ندارد. در این نوع طلاق، زن می تواند مهریه خود را به صورت کامل مطالبه کند. ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی طلاق بائن را اینگونه توضیح میدهد. در موارد ذیل طلاق، بائن است:
- طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود؛
- طلاق یائسه؛
- طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد؛
- سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجهی رجوع باشد یا در نتیجه ی نکاح جدید.
همانطور که گفتیم در طلاق خلع، زن در مقابل مالی که به شوهر می دهد، طلاق می گیرد. این مال می تواند عین مهریه، معادل مهریه، کمتر از مهریه یا بیشتر از مهریه باشد. در طلاق مبارات نیز، زوجین با توافق یکدیگر طلاق می گیرند. در این نوع طلاق نیز، زن می تواند مهریه خود را به شوهر ببخشد اما چیزی بیش از آن به همسر خود پرداخت نمیکند. در طلاق بائن مهریه به زوجه تعلق میگیرد اما در طلاق قبل از نزدیکی و طلاق مبارات میزان آن کمتر از مهریهی مشخص شده است. در نهایت موضوع گرفتن مهریه در طلاق بائن ممکن است پیچیدگیهای قانونی داشته باشد وس سعی کنید در این مورد قبل از هر کاری با وکیل متخصص طلاق مشورت کنید.
جمعبندی
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، مسالهی مهریه در طلاق توافقی حالتهای مختلفی دارد و باید قبل از اقدام برای گرفتن آن بتوانید بهترین روش را انتخاب کنید. در این مطلب دیدید که ممکن است بعد از بخشش مهریه زن از تصمیم خود منصرف شود و اگر مهر خود را به صورت اقرار به وصول بخشیده باشد دیگر حق دریافت آن را نخواهد داشت. پس سعی کنید قبل از هر کاری در مورد مسئولیتها و حقوق قانونی خود تحقیق کنید و در این راه از کمک وکیل طلاق باتجربه بهرهمند شوید تا حقتان ضایع نشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.